Vildana Bešlija: Saobraćaj po mjeri pješaka, a ne po mjeri vozača

4
Radiosarajevo.ba
Vildana Bešlija: Saobraćaj po mjeri pješaka, a ne po mjeri vozača
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vildana Bešlija

Povodom saobraćajne nesreće na Ilidži u kojoj je jedan pješak zadobio težu povredu, a počinilac je u bijegu, oglasila se Vildana Bešlija, šefica Kluba Naše stranke u Skupštini KS.

"Ne sumnjamo da će policija naći i sankcionisati krivca, ali, nažalost, to neće uticati na smanjenje broja saobraćajnih nesreća, pogotovo ne onih u kojima stradaju pješaci. Mi moramo iz temelja mijenjati saobraćajnu kulturu, promijeniti svijest prema kojoj vozači sebe doživljavaju kao gospodare tuđih života i smrti i glavne aktere saobraćaja.

Glavni akteri su pješaci, biciklisti i gradski saobraćaj i njima sve mora biti podređeno. S tim ciljem nastavit ćemo raditi na poboljšanju postojećih i stvaranju novih biciklističkih i pješačkih zona te na poboljšanju gradskog saobraćaja da što više ljudi motiviramo za pješačenje, bicikliranje i vožnju javnim prevoznim sredstvima.

Ambasada SAD pohvalila kanton u BiH: 'Pozdravljamo ovaj potez, svaka čast!'

Ambasada SAD pohvalila kanton u BiH: 'Pozdravljamo ovaj potez, svaka čast!'

Također, broj nesreća ćemo smanjiti i smanjenjem maksimalne brzine, ali i strožim provođenjem zakona kad su u pitanju vozači privatnih auta.

Sve to će podići kvalitetu saobraćaja ali i cjelokupnog života. Dokaz za to su brojni evropski gradovi koji su saobraćaj uredili po mjeri pješaka a ne po mjeri vozača."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije