ViK utvrdio nelegalnu potrošnju na Koševu, niko ne zna odakle voda dolazi

F. Z.
ViK utvrdio nelegalnu potrošnju na Koševu, niko ne zna odakle voda dolazi
Foto: Dženan Kriještorac / Stadion Koševo

Odjel za kontrolu i nadzor KJKP Vodovod i kanalizacija utvrdio je da JU Centar za sport i rekreaciju u čijoj je nadležnosti Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, nelegalno troši vodu iz gradskog sistema, te da na stadionu Koševo postoje nelegalni priključci.

KJKP Vodovod i kanalizacija utvrdilo je kako je JU CSR dužan platiti 45.338 KM za nelegalno potrošenu vodu, a dužni su ukloniti i nelegalne priključke, te kompletnu potrošnju vode obuhvatiti vodomjerom.

"Kontrola iz VIK-a bila je 25. jula i pokrenuta je na zahtjev općinske administracije, što je jako važno istaći. Utvrđeni su nelegalni priključci. Ne mogu reći da li su se koristili, to je nešto što ne može niko još uvijek utvrditi. Uprava je angažovala sudskog vještaka, ne zbog kontrole ViK, nego da bi dobili informaciju kada je to rađeno, odnosno kada su postavljeni nelegalni priključci. Mi smo tu tek godinu dana i mogu reći da to definitivno nije urađeno u ovom periodu. Sudski vještak je utvrdio da su radovi bili pred Olimpijadu 1981. i 1982. godine. Također utvrđeno je da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila 1996. godine, te nakon toga nije bilo radova", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Sabina Špago, direktorica JU CSR.

Na njenu inicijvativu napravljena je i analiza potrošnje.

"Ja sam nakon svega napravila analizu kojom je utvrđeno da je od 2009. do 2014. godine CSR plaćao između 13 i 14 hiljada KM račun za vodu godišnje. Nakon toga su ugrađene prskalice 2014. godine i od tog trenutka račun je konstantno u porastu. On je 2018. godine narastao na skoro 31.000 KM. Po toj analizi ne bi trebalo da se koristila nelegalno voda u tom periodu. Načelnik je pokrenuo unutarnju kontrolu. Svi uposlenici su se izjasnili. Kontaktirali smo i stare uposlenike i zamolili i njih za izjašnjenje i informacije. Provjerit ćemo da li postoji neka odgovornost" ističe Špago.

Direktorica CSR-a ističe kako je već podnijet zahtjev Vodovodu i kanalizaciji da tehnička ekipa utvrdi na terenu sve nelegalnosti kako bi se što prije otklonile.

"Mi smo podnijeli zahtjev već 9. augusta da dođe tehnička služba ViK-a i provjeri odakle dolazi voda i gdje su nelegalni priključci. Voda odnekud dolazi, a mi ne znamo odakle dolazi. Mi ćemo to platiti i želimo to da platimo. Načelnik je isto tako naložio da se ovo pitanje riješi što prije. To je predračun naravno. Ako je to-to, mi ćemo platiti. Nemamo problema s tim. Naravno uz neki reprogram duga. U međuvremenu želimo da otklonimo sve nedoumice", kaže Špago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije