Iz Vodovoda uputili apel Vladi FBiH: "Moguć je kolaps, nađite rješenje..."

7
Radiosarajevo.ba
Iz Vodovoda uputili apel Vladi FBiH: "Moguć je kolaps, nađite rješenje..."
Foto: Radiosarajevo.ba / ViK Sarajevo

S obzirom na aktuelnu problematiku u vezi sa cijenama električne energije na tržištu, KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo oglasili su se povodom problema s kojima se suočavaju.

Naime, ponuda za snabdijevanje električnom energijom za period 01.01.2022.-31.12.2022. iznosi: 0,3501 (KM/kWh) za višu tarifu odnosno 0,2341 (KM/kWh) za nižu tarifu, što procentualno iznosi 305 posto više u odnosu na aktuelni Ugovor iz 2021. godine.

Prema aktuelnom Ugovoru, godišnji izdatak za električnu energiju iznosi cca. 8.000.000,00 KM, što bi značilo da se ovi troškovi u narednoj 2022. godini povećavanju za 16.500.000 KM i čine ukupnu cifru od cca. 24.500,000,00 KM.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Potpisivanje ovog Ugovora bi ugrozilo naše poslovanje, s obzirom da sa ovakvim cijenama za električnu energiju ne bismo bili u mogućnosti izmirivati naše obaveze.

Također napominjemo, da KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo intenzivno ulaže u kapitalne investicije, rekonstrukciju infrastrukturnih objekata, pumpnih stanica i cjevovoda, koji se finansiraju kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, te da smo u periodu otplaćivanja kredita. Svaki dodatni finansijski trošak doveo bi u pitanje mogućnost izmirivanja naših obaveza, međutim potpisivanjem ovog Ugovora zasigurno bi naše preduzeće doveli u stanje kolapsa.

Ovom prilikom molimo nadležne institucija FBiH (Vladu i FMERI) da nađu rješenje kada su u pitanju cijene električne energije kvalifikovanih kupaca, kako bi dobili cijene za električnu energiju koje su realne i prihvatljive za sve strane", navodi se u saopćenju ViK-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije