EP BiH: Upitna dalja proizvodnja električne energije - zaliha ima za 15 dana

3
Radiosarajevo.ba
EP BiH: Upitna dalja proizvodnja električne energije - zaliha ima za 15 dana
Foto: JP EPBiH / Elektroprivreda BiH

Zbog trenutnih dešavanja uvezi sa rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika 'Kreka' upitna je dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani 'Tuzla', uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca, saopćeno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

"Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem obezbjeđenja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana 'Tuzla' je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 sa jednim kotlom", navodi se u saopćenju.

Poručeno je i kako "u narednoj sedmici koju je prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu sa oba kotla".

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Potreban ugalj za rad Bloka sa oba kotla u količini 2.500 tona dnevno, je, dodali su, moguće obezbjediti iz rudnika Banovići i Stanari.

"U navedenom periodu proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan. Zalihe uglja za ovaj Blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces.

Zbog svega navedenog izvjesno je reduciranje u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom, te tehnološkom parom. Zbog otežanog rada u Termoelektrani 'Tuzla', sva tri bloka Termoelektrane 'Kakanj' su u pogonu. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u narednih 15 dana", zaključeno je u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije