Vijećnica večeras u bojama Slovenije

3
Radiosarajevo.ba
Vijećnica večeras u bojama Slovenije
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vijećnica u bojama Slovenije

Sinonim i zaštitni znak Sarajeva - Vijećnica, večeras će biti u bojama Republike Slovenije.

Upriličena je simbolična videoprojekcija povodom obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti Republike Slovenije i početka predsjedavanja Republike Slovenije Vijećem EU.

Podsjetimo, Republika Slovenija je 1. maja 2005. postala punopravna članica Europske unije i ove godine obilježava 30. godišnjicu nezavisnosti i državnosti. 

Slovenija je prvi put predsjedavala Vijećem EU u prvoj polovini 2008. godine, a drugo predsjedavanje Vijećem EU počinje danas.

Slovenija će imati jedinstvenu priliku da zajedno s tri ključne europske institucije vodi razgovore o budućnosti Europe.

Jačanje europskih vrijednosti, koje su temelj međusobne saradnje i razumijevanja zajedničkih izazova, bit će u središtu trećeg cilja Slovenije. Vladavina prava i jačanje pravne države su vrijednosti na kojima se temelji i postoji Europska unija.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, dr. Anže Logar, je prilikom predstavljanja prioriteta predsjedavanja izjavio da europska budućnost zemalja zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja moraju postati strateški interes Unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije