Vijećnica iz Kiseljaka se žalila na ezan s minareta gradske džamije

Radiosarajevo.ba
Vijećnica iz Kiseljaka se žalila na ezan s minareta gradske džamije

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kiseljak, koja je održana u četvrtak, vijećnici su imali priliku postavljati pitanja, a među zainteresiranim je bila i vijećnica Enela Vuković (HDZ BiH), piše portal Artinfo.ba.

Enela Vuković je problematizirala pitanje buke u općini Kiseljak.

Naime, kako u pitanju stoji "u zadnje vrijeme veći broj građana Kiseljaka traži informaciju na koji način i kojim zakonom je regulirana razina buke u noćnim satima pogotovo u ranim jutarnjim satima. Konkretno pitanje se odnosi na nadležnost kontrole buke koja se javlja u ranim jutarnjim satima, odnosno na poziv na molitvu vjernika muslimana sa minareta gradske džamije" zbog kojeg, kako je kazala, ipak trpe određene kategorije stanovništva poput male djece.

Načelnik je ovo pitanje proširio na sve vrste buke u neprimjereno doba dana odnosno noći spomenuvši i kafiće koji selektivno godinama glasnom glazbom uzmemiruju određene dijelove općine ali i kazao kako će s ovoj problematici porazgovarati i s članovima Međureligijskog vijeća općine Kiseljak.

Enela Vuković je kćerka Josipa Marića, bivšeg policajca i pomoćnika komandanta Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Kiseljaku kojeg je Kantonalni sud u Novom Travniku osudio na godinu dana zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima na području Kiseljaka 1993. godine.

Nekoliko mjeseci nakon presude, u maju 2016. godine, Vrhovni sud FBiH ukinio je presudu i donio odluku da se postupak ponovi. U međuvremenu je Marić preminuo te postupak nikada nije okončan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije