State Department o vjerskim slobodama: Ezan i „arlaukanje“, napadi, Busuladžić...

E. H.
State Department o vjerskim slobodama: Ezan i „arlaukanje“, napadi, Busuladžić...
Arhiv / State Department

Zvaničnici Ambasade SAD angažovani su sa Predsjedništvom BiH, ministrom sigurnosti i drugim ministarstvima kako bi razgovarali o naporima vlasti u borbi protiv nasilnog ekstremizma vezanog za religiju i vjerske slobode, navodi se u posljednjem izvještaju State Departmenta za našu državu.

Dodaje se da su također naglasili potrebu za promovisanjem poštovanja vjerske raznolikosti i primjenom jednakog tretmana u skladu sa zakonom, uključujući i vjerske manjine, naglašavajući da ograničenja manjinskih vjerskih grupa mogu dovesti do njihove marginalizacije i moguće radikalizacije.

Izvještaj State Departmenta o BiH - undefined

Foto: Screenshot: Izvještaj State Departmenta o BiH

„Na decembarskom sastanku sa liderima četiri glavne vjerske zajednice u BiH, zamjenik državnog sekretara naglasio je važnost vjerskih sloboda i međureligijskog dijaloga. Ambasada SAD je nastavila da promoviše međureligijski dijalog na redovnim sastancima sa liderima i predstavnicima četiri 'tradicionalne' vjerske zajednice i drugih vjerskih grupa, uključujući raspravu o načinima na koje bi grupe mogle doprinijeti daljem razvoju mirnog i stabilnog društva“, pojašnjeno je u izvještaju.

Američki State Department objavio je izvještaj o vjerskim slobodama u našoj državi za prošlu godinu.

U izvještaju se također navodi da Islamska zajednica BiH i dalje izražava nezadovoljstvo spram neaktivnosti državnog Predsjedništva BiH u vezi ugovora između države i Islamske zajednice.

Osnovna škola Mustafa Busuladžić - undefined

Foto: RSE: Osnovna škola Mustafa Busuladžić

„U martu je Skupština KS poništila odluku iz 2016. o imenovanju jedne osnovne škole po ustaši i antisemitu iz Drugog svjetskog rata koji je veličao Hitlera. Do kraja godine godine, poništenje nije implementirano, a škola i dalje nosi taj naziv. U aprilu je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne od godinu i godinu i pol, zbog napada na džamiju iz 2015. godine, ali kazne su suspendirane i preinačene na dvije godine uslovne“, naglašeno je.

Od ukupno 209 napada na religijske zvaničnike i lokacije, koje je registriralo Međureligijski vijeće BiH of 2010, poolicija je identificirala počinitelje u 73 slučaja, a sudovi su procesuirali 23 slučaja.

State Department dalje naglašava da su zvaničnici javno izrazili potrebu da se implementira odluka Europskog suda za ljudska prava iz 2009. kako bi se omogućilo manjinama, uključujući Jevreje, da se kandidiraju za državno Predsjedništvo i Dom naroda, ali nisu ništa poduzeli po tom pitanju tokom godine.

„Najveća bošnjačka partija se nastavila usklađivati s Islamskom zajednicom, najveća hrvatska stranka s Katoličkom crvkom a dvije najveće srpske partije sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, istaknuto je.

State Department između ostalog podsjeća i na izjavu Milorada Dodika, lidera SNSD-a i tadašnjeg predsjednika RS koji je u julu prošle godine na Alternativnoj televiziji poziv na molitvu s džamije nazvao „arlaukanjem“ koje uznemiruje građane Banja Luke, a što je izazvalo osudu iz opozicionih stranaka, međunarodne zajednice i Islamske zajednice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije