Vijeće za vanjske poslove EU o BiH: Političari da se suzdrže provokacija

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće za vanjske poslove EU o BiH: Političari da se suzdrže provokacija
Foto: EPA-EFE / Ministri vanjskih poslova zemalja EU/Ilustracija

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usvojilo je na današnjem zasijedanju, između ostalog, nekoliko zaključaka koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Ponovili su nedvosmislenu posvećenost perspektivi BiH u EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji, a pozdravili su što će prvi put nakon 2008. godine biti održani lokalni izbori u Mostaru

S tim u vezi, pozvali su sve političke aktere da se suzdrže od provokativne retorike podjela tokom izbornog razdoblja, već da se usredotoče se na rješavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Na zasijedanju u Luksemburgu, Vijeće za vanjske poslove EU govorilo je o EUFOR-ovoj operaciji Althea.

"Vijeće pozdravlja kontinuirano prisustvo operacije Althea, koja se u nastavku Strateških pregleda 2017. i 2019. ponovno usmjerila na svoj osnovni mandat, zadržavajući kolektivnu obuku kao zadatak operacije. U tom kontekstu, kao dio ukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da nastavi izvršni mandat Operacije za podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja, pod obnovljenim ovlaštenjem UN-a", dio je zaključka.

Naveli su da EU nastavlja pozivati vlasti naše zemlje, uz podršku međunarodne zajednice, da nastave sa svojim naporima u daljnjem zbrinjavanju viška municije, oružja i eksploziva, kao i u razminiranju.

Sve zaključke Vijeća za vanjske poslove EU možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije