Vijeće za štampu osuđuje izjavu Milorada Dodika: Dužnost medija je da govore istinu

2
Radiosarajevo.ba
Vijeće za štampu osuđuje izjavu Milorada Dodika: Dužnost medija je da govore istinu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini osuđuje izjavu Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, koji je u jučerašnjoj izjavi urednika Capital.ba, Sinišu Vukelića i ostale nezavisne novinare nazvao "spodobama".

Također, Upravni odbor osuđuje napade na imovinu urednika portala Buka.com, Aleksandra Trifunovića i novinara Nikole Morače koji su se desili u Banjoj Luci, nedugo nakon opasne i uvredljive izjave predsjednika RS.

Iz Upravnog odbora podsjećaju, ranije su pripadnici MUP RS i nadležno tužilaštvo novinaru Morači oduzeli mobilni telefon čime su ugrozli njegov izvor, ali i samog novinara.

Potraga za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem još bez rezultata: Porodica uputila apel

Potraga za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem još bez rezultata: Porodica uputila apel

Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da "ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal", navode iz Upravnog odbora.

Posljednja dešavanja uslijedila su nakon upućivanja u proceduru Narodne skupštine Republike Srpske izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se uvodi kriminalizacija klevete, a nakon što su novinari u Bosni i Hercegovini iskazali javno nezadovoljstvo prema nacrtu tog Zakona, a kojim se direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i prava na slobodu izražavanja.

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS, najavio i sljedeće korake: "Mi u toj BiH nećemo biti"

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS, najavio i sljedeće korake: "Mi u toj BiH nećemo biti"

"Dužnost medija u demokratskim društvima, ističu, je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane i dajući nadležnost tužiocu da ispituje. Najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona", naglašavaju iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Pozivaju nadležne policijske i istražne institucije da što prije otkriju počinoce napada na imovinu novinara Trifunovića i Morače, a kako bi zbog sve prisutnije atmosfere javnog linča, spriječili ozbiljnije posljedice po njihov život i profesionalan rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije