Vijeće za štampu dobilo novu predsjednicu i dopredsjedavajućeg Skupštine

Radiosarajevo.ba
Vijeće za štampu dobilo novu predsjednicu i dopredsjedavajućeg Skupštine
Godišnja Skupština samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, Vijeća za štampu u BiH, održana je 21. decembra 2017. godine, u Sarajevu.

Skupštini su prisustvovali članovi Vijeća za štampu iz 19 printanih i online medija, te Udruženja/udruga novinara. Početak Skupštine bio je posvećen sjećanju i odavanju poštovanja minutom šutnje dugogodišnjem predsjedniku Skupštine Erbeinu Rešidbegoviću.

Odlukom većine članova Vijeća, za novu predsjednica Skupštine Vijeća za štampu u BiH, izabrana je Vildana Selimbegović, direktorica i glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Oslobođenje, a za dopredsjedavajućeg Skupštine izabran je Dario Šimić, direktor Intersoft d.o.o., odnosno portala Klix.ba.

"Ja sam neko ko ima jako puno iskustva u radu s Vijećem za štampu i nadam se da će mi to iskustvo pomoći da u ovom mandati zamijenim našeg ranijeg predsjednika, koji nas je tako naprasno napustio prije nekoliko mjeseci. Kada su me kandidirali rekli su mi da moje obaveze neće biti prevelike, a ja se ipak nadam od sveg srca da ćemo i Vijeće za štampu, i svi mi koji se bavimo ovim poslom, naredne godine u kojoj očekujemo da će izborna kampanja biti vjerovatno jedna od najtežih, najprljavijih i najintenzivnijih, zaista imati snage da profesionalno i etično odgovorimo na one zadatke koji su pred nama. Ja ću pokušati da se u sve to maksimalno uključim", istaknula je novoizabrana predsjednica Selimbegović.

Pored ranijih članova Vijeća, Skupštini su prisustvovali i predstavljeni novoprimljeni članovi iz online i printanih medija: bljesak.info, Reprezent.ba, hayat.ba, SportSport.ba, te dnevnik.ba, avaz.ba i Dnevni avaz, koji su obnovili članstvo u Vijeću.

Predstavljen je i izvještaj o radu Upravnog odbora Vijeća za štampu i izvještaj o radu Vijeća u 2016/2017 godini., te informacije i plan aktivnosti za predstojeći period.

Kolege urednici i novinari složili su se kako zajednički moraju raditi na očuvanju novinarske profesije i medijskih etičkih standarda, pogotovu u nadolazećoj izbornoj godini, i najavili češće zajedničko okupljanje i razmatranje zajedničkih problema koji se tiču ugrožavanja novinarske profesije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije