Poražavajuće: BiH među najgorim u Europi po razvoju informacijskih tehnologija

Radiosarajevo.ba
Poražavajuće: BiH među najgorim u Europi po razvoju informacijskih tehnologija
Pixabay / Ilustracija
Prema ocjeni Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), uz Albaniju i Makedoniju, BiH je jedna od tri informatički najnerazvijenije zemlje u cijeloj Europi.

Riječ je o podacima iz globalnog izvještaja o informatičkom društvu "Measuring the information society report 2017", u kojem je BiH pretposljednja na europskoj listi indeksa razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, stoji u izvještaju ITU-a.

Tačnije, indeks BiH na ovoj listi iznosi 5,39 poena, od mogućih 10, što je daleko lošije u odnosu na prvoplasirani Island, čiji indeks rasta iznosi 8,98 poena, te je BiH pretposljednja na listi 40 europskih zemalja.

informatika_tehnologija_razvoj_bih_prtscr1.jpg - undefined

Kada je riječ o regiji, najbolje plasirana je Slovenija, sa indeksom od 7,38 poena, a u stopu je prati i Hrvatska, koja je s indeksom 7,24. Srbija se nalazi na 34 poziciji, a njen indeks iznosi 6,61, dok su Crna Gora, Makedonija i Albanija poprilično slične bh. plasmanu, s indeksima nižim od 6,5.

U globalnom plasmanu BiH se nalazi na 83 poziciji i daleko je od europskog i svjetskog prosjeka razvijenosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a jedina lošije plasirana država od BiH u Europi jeste Albanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije