Vijeće za implementaciju mira: 'RS ide protiv same ideje demokratije'

2
Radiosarajevo.ba
Vijeće za implementaciju mira: 'RS ide protiv same ideje demokratije'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / OHR

Ambasadori država članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) oglasili su se povodom Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, o kojem će se glasati na narednoj sjednici Narodne skupštine bh. entiteta RS. 

Saopštenje PIC-a prenosimo u cijelosti: 

"Vlada RS pokušava od 2013. godine da uvede zakon koji bi stavio organizacije civilnog društva pod kontrolu vlade i ograničio njihovu sposobnost da ostvare svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i transparentnosti rada nevladinih organizacija ograničit će civilni prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju ukupnom stanju ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Nedavna ponovna kriminalizacija klevete u RS i ovaj novi zakon idu protiv same ideje demokratije. Oni ograničavaju politički pluralizam i služe zastrašivanju političke opozicije. To će spriječiti slobodnu, kritičku debatu i dodatno suziti već smanjen civilni prostor u RS. Ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo, ističući pravo oboje da rade bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

Predloženi zakon nema mjesta u demokratskom društvu i suprotan je ponovljenim obavezama liderstva RS da napreduje u evropskim integracijama. PIC SB poziva delegacije RS-a da glasaju protiv predloženog zakona."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije