Vijeće roditelja: OŠ Grbavica 1 mora dati otkaz nastavniku, a svi odgovorni za ovo kažnjeni!

1
Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja: OŠ Grbavica 1 mora dati otkaz nastavniku, a svi odgovorni za ovo kažnjeni!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Osnovna škola Grbavica 1

Sinoć, u ponedjeljak 19. decembra 2022.godine predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo (rukovodstva Skupštine VRKS, rukovodstvo Upravnog odbora VR i koordinator VR osnovnih i srednjih škola Novo Sarajevo) bili su dijelom sastanka koji je održan u Osnovnoj školi Grbavici 1.

Sastanak, koji su organizirali Vijeće roditelja ove škole te njena uprava, održan je zbog nastavnika sporta i tjelesnog odgoja Samira Alihodžića, koji je vraćen na posao, iako je ranije osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji spram maloljetnice.

Kao što je poznato, Alihodžić nije čak ni odlužio svoju kaznu, budući da je svaki dan svog zatvora - platio. Dodajmo i kako je sinoć, u toku sastanka, advokat nastavnika-pedofila novinarima objavio da je Alihodžić dao otkaz.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Osuđeni nastavnik iz škole na Grbavici dao otkaz

Osuđeni nastavnik iz škole na Grbavici dao otkaz

"Svjesni ozbiljnosti situacije, u prethodnom periodu izvršene su konsultacije i utvrđivanje pogrešaka sistema u kojem se desilo da lice presuđeno u krivičnom postupku bude i dalje zaposlenikom navedene škole. VRKS u je potpunosti podržalo je zahtjeve VR OŠ Grbavica I kao i rokove u kojima se očekuje davanje otkaza navedenom licu od strane škole.

Svjesni da smo sa upravama škola u partnerskim odnosima uvijek šitili dignitet nastavnika, na sastanku smo jasno dali do znanja da upravo tu zaštitu digniteta prosvjetnih radnika i same škole koja je davala kvalitet u svom radu do sada može se postići samo ispravnim djelovanjem uprave u ovom konkretnom slučaju", navode iz Vijeća roditelja KS.

Inače, Vijeće roditelja navedene škole dalo je rok od 24 sata nakon sastanka direktoru da pokrene postupak za prekid radnog odnosa Samiru Alihodžiću.

Kažu da ih je direktor obavijestio da je inspekcijski nadzor trajao dugo prije navedenog sastanka i da su im date upute na koji način dalje da postupaju. Direktor je dao obećanje, dalje navode, da će postupiti u skladu sa Zakonom.

"Roditelji su zaključili da će inspekcijski nalaz morati imati i korake utvrđivanja odgovornosti u lancu onih koji su morali insitucionalno djelovati na vrijeme da do nemilog događaja povratka zaposlenika sa pravosnažnom presudom na posao, ne dođe.

Oglasili se iz Ministarstva o povratku osuđenog nastavnika u školu na Grbavici - traže inspekciju

Oglasili se iz Ministarstva o povratku osuđenog nastavnika u školu na Grbavici - traže inspekciju

Zahtijevat ćemo i od nadležnog Ministarstva da po ovome pitanju djeluje i u okviru ovlaštenja, ali i da svi koji su odgovorni za ovaj propust budu sankiconisani i na najvišem nivou ako inspekcijski nalaz utvrdi isto. Ovo je jedan od načina vraćanja povjerenja i u sistem koji je ovom činom narušen", poručuju iz Vijeća roditelja.

Apsurd sistema je, objašnjavaju, da u slučaju nedolaska djece u školu zakon kažnjava roditelja, a u slučaju da tom djetetu predaje nastavnik koji je presuđeno lice po krivičnom zakonu moguće je da se desi i da niko ne odgovara. Pravni sistem ne smije imati ove propuste, navode.

"U toku sastanka, putem portala došla je infomacija da je nastavnik dao otkaz. Međutim, VR je jasnog stava da je ta vijest informativnog karaktera te da se i dalje zahtijeva da se imenovanom licu da otkaz ugovora o radu s jasnim obrazloženjem da je pravosnažna presuda razlog istoga.

Roditelji su također izrazili zabrinutost za u javnosti iznešene odbrane lica koji je predmetom ovih dešavanja i očekuju u budućnosti da se neće dozvoliti manipulacija javnosti bez da se ne preuzme odgovornost za isto. Dignitet prosvjetnih radnika će se očuvati samo jasnim ograđivanjem od onih koji ne mogu raditi u školama sa djecom po sili zakona. Također, očekujemo javno da se očituje Uprava i da se oglasi da je otkaz o radu uručen licu koje je predmetom ovih dešavanja u što kraćem roku", poručili su iz Vijeća, te zaključili:

"Svjesni smo da je i u toku donošenje Zakona o javnom registru pedofila na nivou Federacije BiH kako bi se onemogućilo da lica pravosnažno osuđena za krivična djela spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima imaju mogućnost raditi s njima. Apelujemo na nadležne da ovaj Zakon usvoje pod hitno!

Upravni odbor VRKS će također na jednoj od svojih narednih sjednica razmatrati sve gore navedeno i donijeti zaključke u vezi s daljnjim postupanjem."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije