Vijeće roditelja KS uputilo zahtjev za održavanjem online nastave

Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja KS uputilo zahtjev za održavanjem online nastave
Foto: Bljesak.info / Online nastava

Emir Vajzović, predsjednik Vijeća roditelja osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, uputio je zahtjev ministru obrazovanja Anisu Kriviću za održavanjem on-line nastave kao mjera predostrožnosti, nakon širenja virusa COVID-19 u ovom kantonu. 

Saopćenje Vijeća roditelja osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS, prenosimo u cijelosti:

"Poštovani Ministre, među roditeljima raste zabrinutost za zdravlje i sigurnost djece zbog širenja COVID-19 virusa, te je s time u vezi Vijeće roditelja u intenzivnom međusobnoj komunikaciji kroz koordinacije uspostavilo stav baze roditelja učenika. Na osnovu stava baze, Upravni odbor Vijeća roditelja je donio sljedeću odluku:

Upravni odbor Vijeća roditelja KS predlaže mjeru hitne obustave nastave i izvođenje on-line nastave kao preventivnu mjeru u narednom periodu, kao prevenciju suzbijanja širenja Koronavirusa, u saradnji s MONKS-om i Kriznim štabom.

Iz vremena provođenja ankete o provođenju on-line nastave, iz Ministarstva smo tada dobili objašnjenje   šta podrazumijeva izvođenje on-line nastave „Izvođenje online nastave umjesto nastave u učionicama“ gdje je navedeno je obrazloženje: „Za vrijeme trajanja ove epizode odvija se online nastava za učenike od V-IX razreda osnovnih škola i učenike od I-IV razreda srednjih škola. Za učenike od I-IV razreda osnovnih škola profesori/ce razredne nastave će roditeljima dati upute (npr. putem viber grupe, email) učenicima za učenje; Ovakvo organizovana alternativna nastava bi smatrana kao redovno održana i ne bi se nadoknađivala.“

U prethodnom periodu smo proveli skupljanje informacija koliko su škole spremne za izvođenje on-line nastave i rezultati su podjeljenji, još uvijek imamo nesrazmjerno velik broj škola koje nisu u potpunosti spremne. Zbog toga sugerišemo da MONKS kontinuirano radi na unapređenju pretpostavki kvalitetnog izvođenja online nastave,  te da se radi na pretpostavkama da sva djeca imaju iste uslove", navodi sde u saopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Vijeća roditelja osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS dr. sc. Emir Vajzović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije