Vijeće ministara usvojilo odluku: BiH može istražiti svemir, ali ne kontrolira nebo

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara usvojilo odluku: BiH može istražiti svemir, ali ne kontrolira nebo
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

BiH pristupa Sporazumu o svemiru: Smijemo istraživati Mjesec, ne smijemo ga okupirati

Prihvatanjem ovog ugovora, Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na saradnju s drugim zemljama potpisnicama.

„Istovremeno će biti stvoreni uvjeti da mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, učestvuju na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti. Ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS). Ministarstvo komunikacija i prometa  dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja“; navedeno je u saopćenju sa Vijeća ministara.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina ni poslije 28 godina od proglašenja nezavisnosti nema potpuni teritorijalni suverenitet.

Naime, još u potpunosti ne kontroliše svoje nebo. To rade kontrole letenja susjednih zemalja i naravno naplaćuju uslugu.

Preuzimanje kontrole nad bh. zračnim prostorom je postao strateški cilj Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), na čelu sa direktorom Davorinom Primorcem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije