Grad Sarajevo planira izgradnju male hidroelektrane na Bentbaši

E. Halimić
Grad Sarajevo planira izgradnju male hidroelektrane na Bentbaši
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Planirano je da hidroelektrana bude izgrađena na mjestu postojeće brane na Bentbaši

Gradsko vijeće Sarajeva na danas održanoj sjednici donijelo je odluku o dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva (JP „Sarajevo“ d.o.o.).

„Naime, ukazala se potreba za dopunom ove Odluke na način da se pored postojećih djelatnosti, JP Sarajevo d.o.o. registruje i za obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije električne energije i trgovine električnom energijom“, navodi se u pomenutoj odluci.

Ovim povodom kontaktirali smo i direktora JP Sarajevo Esada Tanovića koji je za Radiosarajevo.ba kazao da je ovakva odluka donesena kako bi se preduzeću omogućila nova djelatnost.

„Trenutno upravljamo žičarom i Vijećnicom, pored toga mi smo zaduženi i da obavljamo komunalne poslove koje će nam povjeriti Grad Sarajevo. Jedan od tih poslova bit će i čišćenje korita rijeke Miljacke, a u tom kontekstu pojavila se ideja o izgradnji male hidroelektrane na Bentbaši na lokalitetu postojeće brane“, pojasnio je Tanović.

Dodao je da je već urađen elaborat za ovaj projekt koji je pokazao opravdanost ove ideje.

„Ovim bi se zaokružila i energetska priča samog preduzeća, mi bi onda imali tri dimenzije, energetsku, ekonomsku i turističku. Na ovaj način uredili bi i sam dio oko trenutne brane, mala hidroelektrana imala bi i obrazovnu svrhu za učenike srednjih škola i fakulteta u Sarajevu. U turističkom smislu imali bi tri objekta u neposrednoj blizini, Vijećnicu, malu hidroelektarnu i žičaru“, istakao je Tanović.

Prema njegovim riječima, uz mnogo „ako“, izgradnja same hiodroelektrane mogla bi početi na proljeće sljedeće godine.

Najbitnije je u ovom trenutku naglasiti da je projekt izgradnje ove hidroelektrane u potpunosti ekološki prihvatljiv i ni na koji način neće izazavati promjene klime. Ni na jedan način se neće ugroziti okoliš“, naglasio je Tanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije