Vijeće ministara skinulo s dnevnog reda imenovanje negatora genocida

3
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara skinulo s dnevnog reda imenovanje negatora genocida
Fena / Vijeće ministara BiH

Udruženje žrtava genocida i Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa zatražili su od Vijeća ministara BiH da odbaci prijedlog da Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.

Kako Radiosarajevo.ba neslužbeno saznaje, Vijeće ministara BiH je prijedlog za imenovanje Kojića danas skinulo s dnevnog reda.

Ova informacija je potvrđena i iz udruženja žrtava.

Podsjetimo, Majke Srebrenice i predstavnici žrtava genocida oštro su se usprotivili ovom prijedlogu, traže da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač UN.

"Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ /MRMKS-a i sa kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju", navodi se u saopćenju udruženja.

Ističu da je Milorad Kojić je pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koja su po njegovoj ocjeni "lažno svjedočila" u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda sa ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije