Vijeće ministara BiH usvojilo Platformu za mir

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo Platformu za mir
Vijeće ministara BiH usvojilo je Platformu za mir i na taj način snažno podržalo provođenje aktivnosti koje su usmjerene na jačanje mira u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će Informaciju o projektu PRO-Budućnost i Platformi  za mir Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj strateški dokument u formi deklaracije šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.

Projekt se provodi u 60 općina u cijeloj BiH i okuplja sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH - organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt američke humanitarne organizacije Catholic Relief Service (CRS) započet 2013. godine, a koji najvećim dijelom finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Provodi se u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je pet odluka o kriterijima za dodjelu sredstava u oblastima kulture, inovatorstva, sporta,  pripreme projekata za fondove EU i jačanje regionalne saradnje. Sredstva grantova bit će dodjeljivana putem javnog konkursa objavljenog u tri dnevna lista i na web stranici Ministarstva civilnih poslova.

Za sufinansiranje projekata u oblasti „Međunarodna kulturna saradnja“ za 2017. godinu planirano je 440.000,00 KM, od čega  je 390.000,00 KM  grant za subjekte kulture s projektima promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.  Istovremeno je 50.000,00 KM  osigurano za rad Koordinacionog deska BiH za Program EU „Kreativna Evropa“. 

Odlukom o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2017. godinu, planirana su sredstva u iznosu 3.097.000,00 KM. Sredstva će biti dodjeljivana za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u skladu s kriterijima definiranim ovom odlukom.

 Odlukom o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2017. godinu planirano je 1.352,000,00 KM.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije