Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta u iznosu od 950 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta u iznosu od 950 miliona KM
/ Foto: Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu jednoglasno je utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu sa sugestijama prihvaćenim na sjednici.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Nacrt budžeta Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM, iako su ukupni zahtjevi korisnika bili viši za 333.727.000 KM ili 36 posto. Istovremeno, prihodi za servisiranje vanjskog dugam iznose 1.004.062.329,00 KM i niži su za oko 7,1 milion KM u odnosu na 2017. godinu, tako da budžet ukupno iznosi 1.954.062.329,00 KM.

Ovako strukturiran budžet prati prioritete rada Vijeća ministara BiH u vezi s Evropskim
partnerstvom, ali i podržava mjere štednje u institucijama BiH. Budžetom su, između ostalih, planirana i sredstva za provedbu općih izbora u 2018. godini, za višegodišnje projekte budžetskih korisnika i stavljanje u funkciju Državnog zatvora, a projicirana su i sredstva za obraćun plaća policijskim službenicima zbog zakonom usvojene izmjene njihovog koeficijenta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH imenovalo je za pravobranioca i dva zamjenika Mlađena Mandića, Ismeta Velića i Mariofila Ljubića, nakon provedenog javnog oglasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije