! / Vijeće ministara BiH: Usvojene odluke neohodne za nabavku cjepiva protiv COVID-19

04. 03. 2021. u 13:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabave cjepiva za građane Bosne i Hercegovine.

Odobren je Amandman na Ugovor o nabavi cjepiva - „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjeništvo BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Odobren je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da cjepivo AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od COVAX-a koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja neizravnih poreza i povratu već plaćenih neizravnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom (COVID-19) kojom se omogućava da izravnenabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.

Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka cjepiva kupljenih u okviru COVAX mehanizma.

Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18.09.2020.godine i tada je naručeno 1.232.000 doza cjepiva za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 dolara.

Odluke Vijeća ministara donesene su nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA