Vijeće ministara BiH razmatralo prijedlog Izbornog zakona: Usvojeno mišljenje Ministarstva pravde

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH razmatralo prijedlog Izbornog zakona: Usvojeno mišljenje Ministarstva pravde
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH Mišljenje Ministarstva pravde o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predlagatelji su zastupnici Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Narmin Mandra, Šerif Špago i Midhat Čaušević.

Ministarstvo pravde BiH u mišljenju podsjeća na značaj Izbornog zakona, koji je  temeljni okvir za osiguravanje prava svakog građanina na sudjelovanje u izbornom demokratskom procesu te naglašava potrebu provedbe procesa javnih konzultacija ne samo zbog transparentnosti već i omogućavanja identifikacije potencijalnih problema i izazova u predloženim izmjenama.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Istodobno se u Mišljenju ističe kako je za implementiranje ovog prijedloga zakona neophodno osigurati dodatna sredstva u proračunu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, o čemu se treba izjasniti Ministarstvo financija i trezora BiH, posebno imajući na umu da nije preciziran iznos i način osiguranja potrebnih financijskih sredstava.

Ministarstvo pravde smatra da bi predlagač izmjena i dopuna Izbornog zakona trebalo biti Vijeće ministara BiH koje ima stručne kapacitete kako za pripremu tako i za  koordinaciju s drugim institucijama i tijelima unutar državne uprave, što je ključno za osiguranje usklađenosti predloženih izmjena s ostalim pravnim i regulatornim okvirom zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije