Sjednica / Vijeće ministara BiH: O migracijama i o pismu Johanesa Hahna

04. 04. 2019. u 07:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine predložilo je Vijeću ministara BiH inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt izgradnje sanitarne deponije na području općina Živinice, Banovići i Kladanj) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kojoj bi se ministri danas na sjednici trebali i izjasniti.

Kako bi Godišnji sastanak Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma EBRD-a trebao biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu, državni ministri danas će razmotriti i Prijedlog odluke o ustupanju prostorija na korištenje u svrhu organizacije tog događaja.

Ta odluka uključuje i plan implementacije opremanja i postavke u prostorijama, uz pomoć i asistenciju profesionalnog organizatora Konferencije, a prijedlog je to Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Osim toga, pred ministrima je i Informacija o stepenu pripremljenosti za taj događaj, kojeg je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nazvao jednim od najvećih organiziranih u BiH posljednjih godina.

Sastanku će, najavio je, prisustvovati 68 dioničara, zemalja koje čine strukturu EBRD-a, a zemlje će predstavljati ministri finansija ili ekonomija, odnosno guverneri iz tih zemalja za EBRD te više od 2.000 poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.

Također, dnevnim redom današnje sjednice Vijeća ministara BiH predviđeno je da ministri budu upoznati s Informacijom o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. Jedna od tačaka dnevnog reda je i Informacija o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi s pismom evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna.

Među nekoliko izvještaja o radu državnih institucija u prošloj godini pred ministrima će se danas naći i Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Fonda za povratak te Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

NEMA KOMENTARA