Vijeće ministara: Svi nivoi vlasti obavezno da uvedu sankcije Sjevernoj Koreji

Fena
Vijeće ministara: Svi nivoi vlasti obavezno da uvedu sankcije Sjevernoj Koreji
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je redovnu sjednicu u Sarajevu na kojoj su razmatrana brojna aktuelna pitanja iz države i svijeta, među kojima je i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o sankcijama Sjevernoj Koreji.

Tačnije, riječ je o rezoluciji 2397 od 22. decembra 2017. godine, te je prema njoj Vijeće ministara BiH pozvalo sve ostale nivoe vlasti u državi da obavezno primjene odredbe iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama Sjevernoj koreji.

"Rezolucija 2397 koja se nadovezuje na ranije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, uvodi nove sankcije Sjevernoj Koreji koje smanjuju snabdijevanje energijom, zabranjuju izvoz u ključnim sektorima i uspostavljaju nove obaveze i ovlaštenja radi obustavljanja nezakonitog krijumčarenja iz Sjeverne Koreje", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ovom rezolucijom se pozivaju sve države članice UN-a da u potpunosti provedu sve rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pored ove rezolucije Vijeće ministara BiH je produžilo rok o zaduženju za Vjetroelektranu "Podveležje", zatim naredilo da se akcioni plan za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH provodi do 2021. godine, te odobrilo glasanje državljana Egipta u BiH i imenovalo rukovodstvo Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije