Vijeće ministara BiH: Angažovati veći broj policajaca za zaštitu granice

Fena
Vijeće ministara BiH: Angažovati veći broj policajaca za zaštitu granice
Foto: Fena / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Vijeće ministara BiH će u izvještaju o migrantskoj situaciji zatražiti od Predsjedništva BiH podršku za angažman pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga BiH, kao i većeg broja policajaca iz svih MUP-ova u BiH kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

U periodu od 26. marta do 1. aprila 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta. U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba.

Prema Informaciji, Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 1. aprila 2019. godine prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 3.446 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 77.

Najviše migranata je iz Pakistana (29,5 posto), Sirije (11,9 posto), Iraka (11,8 posto), Alžira (10,7 posto) i Maroka (8,9 posto), saopćeno je iz VMBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije