Vasvija Vidović za Radiosarajevo.ba: Mittal je platio kauciju i napustio BiH

E. H.
Vasvija Vidović za Radiosarajevo.ba: Mittal je platio kauciju i napustio BiH
Twitter / Pramod Mittal

Predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne industrije Lukavac Pramod Mittal shodno odluci Kantonalnog suda Tuzla položio je kauciju u iznosu od milion eura, potvrdila je za Radiosarajevo.ba njegova advokatica Vasvija Vidović.

Dodala je da je kaucija plaćena još za dvije osobe, također uposlenike Gikila.

Vasvija Vidović - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Vasvija Vidović

Položeno je po 250.000 eura, pored toga po naredbi suda položen je i 21 milion KM ili 11 miliona eura kao obezbjeđenje imovinsko pravnog zahtjeva“, pojasnila je Vidović.

Ona je istakla da Kantonalni sud u Tuzli nije izrekao, a tužilac nije tražio bilo kakvu mjeru koja bi ograničavala njegovo kretanje.

Tako da je gospodin Mittal napustio državu nakon što je položena kaucija i nakon što je tužilac opozvao potjernicu, te obavijetio Graničnu policiju BiH. Ukoliko se u nekom narednom periodu Mital ne odazove na poziv suda, kaucija će otići na račun države“, pojasnila je za Radiosarajevo.ba Vasvija Vidović.

Podsjećamo, Mittal se našao u problemima, jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine iz "Global Ispat Koksne industrije Lukavac" (GIKIL)  izvukao 21 milion maraka, zbog čega je prošle sedmice uhapšen i određen mu je pritvor.

Inače, Pramod Mittal brat je Lakšmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije Mittal Steel napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo se, prema Forbesovoj listi, procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara.

Porodična firma Mittal Steel, koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu.

U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te Arcelor Mittal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije