Handžić i Čamdžić: Ko u Federaciji blokira usvajanje zakona o negiranju genocida?

I. S.
Handžić i Čamdžić: Ko u Federaciji blokira usvajanje zakona o negiranju genocida?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija u Sarajevu

Konferencija za novinare "Pet godina blokiranja zakona o negiranju genocida u Domu naroda FBiH" održana je danas u Sarajevu.

Prisutnima se obratio Vibor Handžić, predstavnik Naše stranke u Domu naroda, te Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Upućena je urgencija da se Zakon o zabrani genocida nađe na sljedećoj sjednici Doma naroda.

Čamdžić je na samom početku podsjetio da je prije pet godina ovaj zakon upućen u proceduru.

"Ne želim vjerovati da postoji neka politička opcija kome ne odgovara ovaj zakon. Volio bih da Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas imaju ovaj Nacrt zakona na stolu", rekao je Čamdžić. 

Handžić je rekao kako je ovaj zakon "kroz godine zapeo u ladicama."

"Kao da se ne radi o jednom tijelu Parlamenta. Zakon ne bi trebao biti previše komplikovan, ne prouzrokuje dodatne finansijske troškove za primjenu. Udruženja žrtava i Akademska zajednica su učestvovali u ovom Nacrtu", kazao je Handžić. 

Napomenuo je i to da se svakodnevno može svjedočiti negiranju genocida u BiH dok zakon čeka na usvajanje. 

"Nažalost, došli smo da kao država koja desetinama godina gaji antifašističke norme trebamo ovaj zakon, a mi plovimo u suprotnom smjeru. Anticivilizacijske pojave nas sve rjeđe iznenađuju. Ne želimo vjerovati da se ovo pitanje namjenski blokira. Ovom Urgencijom želimo da se Nacrt nađe na sljedećoj sjednici Doma naroda", poručio je Handžić. 

Na pitanje ko blokira donošenje zakona, rekao je da ne zna.

Čamdžić je napomenuo da će se saznati ko blokira ovaj zakon kroz ove godine, te da će se ovim zakonom negiranje genocida tretirati kroz novčanu ili zatvorsku kaznu.

"Višestruki počionici ovim zakonom će se kazniti kaznom zatvora između jedne do tri godine, te novčanom kaznom između 5.000 i 10.000 KM", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije