Veterinarski stručnjak: Inspekcijske kontrole mesa moraju biti još rigoroznije

K.S.
Veterinarski stručnjak: Inspekcijske kontrole mesa moraju biti još rigoroznije
Facebook / prof. dr. Nihad Fejzić

Povodom vijesti da je na turskoj granici otkrivena i uništena pošiljka zaraženog mesa iz BiH, Radiosarajevo.ba kontaktirao je dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihada Fejzića koji je izjavio da ovaj slučaj kazuje da sistem kontrole radi svoj posao.

“Meso je kao i svaka druga namirnica životinjskog porijekla podložno kontaminacijama u svim fazama procesa. Prije pet šest mjeseci naš fakultet je, po nalogu Ureda za veterinarstvo BiH, bio u kontroli izvoznika. Riječ je o klaoinici u Travniku. Uzimali smo uzorke i nismo ustanovili kontaminaciju”, spomenuo je Fejzić.

Prema njegovim riječima, da bi se spriječile ovakve stvari, postoji kompletan sistem kontrola.

Imate sistem kontrola na liniji klanja. Životinja prije nego što dođe na klanje pregleda se. Potom se pregleda na liniji klanja, pa ponovo nakon iznosa iz klaonice. Transportno sredstvo se, na istovaru, tokom skladištenja. To se radi redovno i naše inspekcije, kada otkriju stvari koje ne odgovaraju odmah ih uništavaju”, pojasnio je Fejzić.

Dodaje da je sistem veterinarskih kontrola komplikovan i zahtjevan.

“U konkretnom slučaju, dole je pronađena pošiljka, koja ne odgovara uvjetima. Koliko sam čuo, turska inspekcija je dala nalog da se uništi i to je to. Slučaj pokazuje da inspekcijske kontrole moraju biti još rigoroznije”, zaključio je naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije