Zaraženo meso iz BiH uzdrmalo tursku javnost, izvoz nije ugrožen

K. S.
Zaraženo meso iz BiH uzdrmalo tursku javnost, izvoz nije ugrožen
Vijest da su turski inspektori na granici otkrili nešto više od 20 tona junetine iz BiH koja je bila zaražena opasnom bakterijom E. Coli O157 brzo se proširila u BiH, ali i otvorila brojna pitanja u oblasti izvoza namirnica životinjskog porijekla.

Naime, turski inspektori pregledavajući kamione iz BiH otkrili su 24. augusta prošle godine zaraženo meso, a službena potvrda stigla je 29. augusta.

Meso je potom uništeno, a tek pet mjeseci poslije, 5. januara 2018. godine stigao je dopis Generalnog direktorata za meso i mlijeko Turske u kojem je obaviješten ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Turske o problematičnom mesu iz BiH.

Nakon što je otkriveno opasno meso iz naše zemlje, otvorena je debata u Turskoj o zdravlju amirnica životinjskog porijekla koje jedu stanovnici te zemlje.

Ministar za poljoprivredu i rralni razvoj Ahmet Fakibaba u intervjuu za Hürriyet je spomenuo da "nema sumnje da postoji problem sa zdravstvenom ispravnošću namirnica životinjskog porijekla u Turskoj i da su ugroženi životi hiljada ljudi".

"Naša dužnost je da smanjimo rizik koliko je god to moguće od ovakvih pojava", napomenuo je Fakibaba.


Na pitanje novinara da li on jede meso, turski ministar je odgovorio: "Da. Moja žena ide u kupovinu i redovno kupuje meso. To isto meso jedu i naši građani".

Generalni direktorat za meso i mlijeko odbacio je bilo kakve optužbe da je zaraženo meso iz BiH plasirano na tržište Turske.

"Tvrdnje da je pokvareno meso plasirano građanima Turske bez prethodnih provjera su potpuno netačne. Zajedno s kolegama iz Bosne i Hercegovine radimo na tome da riješimo ovaj problem. Od kako su dogovorene kvote o uvozu 2014. godine s Vijećem ministara BiH, iz BiH je u Tursku uvezeno oko 20.000 tona mesa”, navode iz Generalnog direktorata.

Dodaju da neophodne analize i kontrole za uvezeno meso provodi Veterinarska inspekcija Granične službe Republike Turske.

"Utvrđeno je da samo jedan dio pošiljke mesa iz BiH je bio zaražen. Meso je držano u našim skladištima i potom je uništeno, kako je i navedeno u dokumentu potpisanom 5. januara 2018. godine", navode iz Generalnog direktorata.

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović za Radiosarajevo.ba je kazao da ministarstvo nije obaviješteno o navedenom spornom slučaju izvoza mesa u Tursku.

Kako nam je kazao Šarović, isporuka mesa za Tursku za sada ide normalno, bez zastoja. Dodao je kako je za cijeli slučaj nadležna Kancelarija za veterinarstvo BiH pri resornom ministarstvu.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić izjavio je za Radiosarajevo.ba da je Vanjskotrgovinska komora BiH zatražila od Ureda za veterinarstvo BiH odgovor povodom novonastale situacije.

"Oni će se oglasiti saopćenjem za javnost. Veterinarski inspektori svoj posao trebaju raditi profesionalno kako se ne bi ponovile ovakve stvari, iako je mogućnost da se tako nešto desi vrlo vjerovatna i u Turskoj, Njemačkoj i svuda na svijetu. Nije ovo namjerno, niti su rađene zloupotrebe, da bi se nanijela nesaglediva šteta", rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, ovo što se desilo će biti opomena da se ovakve stvari ne ponavljaju ubuduće i da će to biti pozitivan podstrek izvozu. Ured za veterinarstvo BiH se još uvijek nije oglasio saopćenjem za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije