Veterani odreda policije "Bosna" oglasili se nakon postavljanja spomenika kod Druge gimnazije

/ Komentari (36)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Xzy

Sebi pod prozor su trebali da postave ovaj tenk pa da ga oni gledaju svaki dan

111

a onaj jugoslovenski tenk kod tite na vilsu vam ne smeta? i tamo se igraju djeca koliko ja znam

***

***

Oni koji zive u proslosti i imaju benefite

ne zanima buducnost u kojoj ce izgubiti sve. Doci ce nova generacija i izbaciti ih iz sjecanja a tenk rastaliti i izbrisati

Miroljubive komšije 🤔

Samo sto vise tenkova raketa dronova ! Obuka bar mjesec da bi vladao mir na ovim prostorima

Boze sacuvaj

Kaće ova tupava spodoba prestati sa nakazenjem grada za naše pare? Smjenjujte je ako boga znate.. Tenk u parku škole ? U***

Nadimak...

Sta imamo.pricati o ljudima koji se protive ovom spomeniku,ove vrste dok u drugom genocodnom entitetu ljude kaznjavaju zbog zastavice ili.privjeska ljiljana, dok dopustaju ovi na vlasti da se ispred SUDA BIh,pazi ovo dobro procitaj SUDA BIH,okupljaju sa zastavama i parolama pod kojima je ovaj grad i ljudi u njemu sistematski istrebljivani i ubijani 1425 dana! 1425 DANAAAA!!

Papak

a onaj jugoslovenski tenk kod tite na vilsu vam ne smeta? i tamo se igraju djeca koliko ja znam ka 111 tenk kod "tite" je tenk u sklopu nekadašnjeg muzeja revolucije. A ne na sred parka pored skole

Naravno da smeta

a onaj jugoslovenski tenk kod tite na vilsu vam ne smeta? i tamo se igraju djeca koliko ja znam ka 111 Da je ogradjen ne bi mi smetao. A ovaj tenk je sasvim druga prica. Prica koju nakon trideset godina slusamo u drzavi u kojoj se sve raspada. Dosjetili se spomenika tenka. Ma bravo. Oni su bar gradili drzavu i spomenike, a ovi ce tenkom jos i zapucati.

Zazubica

Prestani nas vise terorisati sa spomenicima luda ženo

Glx

Smeta vam tenk?! Mrš u Lukavicu pzda vam mtrina. Papčine bi da budu fgr... Papčine bi mir, mir niko nije kriv?! Dobit će papčine tenk. Papci, ako vam smeta spomen obilježje jednoj od najčasnijih jedinica u odbrani Bosne i Hercegovine, uvijek imate mogućnost izbora, napr. kod Zmaja od Šipova možete se odhebati ili u Lišticu napr. Tamo imate demokratije koliko hoćete. Tamo sigurno možete srti do mile volje p***

Hrist

Nebojša!!!??? Uvek će Srbin izdati Srbina za Arapske ****

NE boj ša

***

asdf

Joj više lokal patriotizma da od tog 'izma' ostane samo iditizam u komentarima. Dakle, specijalni specijalci su odlučili nabiti tenk u super park uz komentar od 260 tenkova u okruženju i evo jedan nam je ipak 'ušo' u sred grada! Kad je Dragan Vikić danas rekao da mu je ideja o spomeniku onako, ovi što bi tjerali u Lukavicu nešto pametuju. I ako je cilj vidi šta oni rade, mi ćemo još više i gore... Bravo! Like spomenik na Žući, kopija spomenika na Sutjesci :) Sve dino merlin kopirači!

ako tenk ne bude gruho

djelovat će njako gluho.

Ttt

a onaj jugoslovenski tenk kod tite na vilsu vam ne smeta? i tamo se igraju djeca koliko ja znam ka 111 Vidimo znaš šta je muzejski prostor, primitivac!

Fxg

Joj više lokal patriotizma da od tog 'izma' ostane samo iditizam u komentarima. Dakle, specijalni specijalci su odlučili nabiti tenk u super park uz komentar od 260 tenkova u okruženju i evo jedan nam je ipak 'ušo' u sred grada! Kad je Dragan Vikić danas rekao da mu je ideja o spomeniku onako, ovi što bi tjerali u Lukavicu nešto pametuju. I ako je cilj vidi šta oni rade, mi ćemo još više i gore... Bravo! Like spomenik na Žući, kopija spomenika na Sutjesci :) Sve dino merlin kopirači! ka asdf Možeš papčino kod Zmaja od Šipova. Koji će ti hurac Lukavica? Preblizu je papčino gradu. Mrš u vuko****nu i tamo prosipaj FGR sranja. Pokušaj Dodigu ta sranja prodati -***

Ne volim FGR- čitaj papke

Vidimo znaš šta je muzejski prostor, primitivac! ka Ttt Tenk će biti baš tu, baš na tom mjestu postavljen. Ne sviđa ti se?! Zaboli me nježnik što se tebi i papci poput tebe ne sviđa. Uvijek imaš mogućnost izbora, ostati ili odhebati se u neku europsku metropolu...

Srbija je vojno i politicki napala R BiH 1992.

Otkud toliki topovi, tenkovi, municija i avioni bosanskim odmetnicima? Nisu ih oni proizveli. Nisu ni kupili, oteli, pozajmili ili dobili na poklon. Postojao bi o tome neki valjan dokument. Drugo, otkud toliko oficira JNA u pobunjenickoj vojsci. Ako su dezertirali morao bi biti neki zvanicni dokument ili potjernica. Ipak je to po njihovim zakonima kaznjivo djelo. A oni se Srbijom setali kao oslobodioci. Ako su prekinuli radni odnos, morao bi biti sporazum o prekidu i nebi mogli biti na platnom spisku Vojske SRJ, niti bi ih ona mogla unaprjedjivati, penzionisati, zbrinjavati, lijeciti ... Sve jasno kao dan. Srbija je svojim ljudstvom i tehnikom vodila rat protiv Republike BiH. Nikakav gradjanski ili vjerski rat. Klasicna vojna i politicka agresija Srbije. Mora odgovarati za agresiju i strašne posljedice po građane, državu i Bosansko društvo.

Nadimak

Treba na tenku napisati 300 da se zna koliko je tenkova poslato na R BiH!

Veriga

ne zanima buducnost u kojoj ce izgubiti sve. Doci ce nova generacija i izbaciti ih iz sjecanja a tenk rastaliti i izbrisati ka Oni koji zive u proslosti i imaju benefite . Dotad ce mladi nauciti ko je, kad i cime napao RBiH, priznatu clanicu UNa. I kad vozis u naprijed, pogledas u retrovizor da znas sta se desavalo, da te neko ne pretoce, napada,… Ti predlazes one granicnike pogleda kao kod konja dok vuku fijaker. Ne ide to tako u zivotu, jednosmjerno, pravolinijski.

Ne pijem dok Paja vozi

***

ti nista iz istorije nisi naucio

. Dotad ce mladi nauciti ko je, kad i cime napao RBiH, priznatu clanicu UNa. I kad vozis u naprijed, pogledas u retrovizor da znas sta se desavalo, da te neko ne pretoce, napada,… Ti predlazes one granicnike pogleda kao kod konja dok vuku fijaker. Ne ide to tako u zivotu, jednosmjerno, pravolinijski. ka Veriga niko vas nije napao vec ste vi protivzakonito i donijeli neustavnu odluku da idete u jednostranu separaciju, nepitajuci nista srbe kao konstitutivan narod, bas kao i slovenija i hrvatska prije toga. jednog dana ces shvatiti da su sva ta proglasenja nezavisnosti bila ilegalna jer nisu imala dozvole institucija sfrj za to, bas kao sto se ni katalonija ne moze jednostrano odvojiti bez dozvole spanskih institucija. samo je u sfrj napravljen presedan iskljucivo na srpsku stetu i dan-danas se pravi sa priznanjem tzv.kosova. a vi, kao vjerne americke sluge likujete i radite sve sto vam oni kazu protiv srba, sve dok vas ne odbace kad im vise ne budete trebali.

Istina

***

Trt

Nema veze što s*** jer će biti postavljen. Kao i svi spomenici koji su u koliziji sa realnošću i razumom, kad tad odoše. Taj svoj patriotizam koji ispoljavaš kroz fašizam i nacionalizam, a u stvari si primitivac samo dokazuje da nisi shvatio o čemu se radi. I sad fino doručkuj i lagano ostari do svog zaglupljenog kraja života!

Jole

tenk u dvoristu srednje skole, kakvu to poruku salje generacijama koje se tu obrazuju? da se spremaju za rat konstantnom mrznjom prema svojim prvim komsijama koja svakodnevno isijava iz njihovih islamistickih medija? ka bosnje opet prizivaju rat a to sto u skolskim idzbenicima pise da su eatmi zlocinci heroji i sto im se prave murali na svakoj drugoj zgradi to je ok i to je bas fino ucenje djece???

Ztr

a to sto u skolskim idzbenicima pise da su eatmi zlocinci heroji i sto im se prave murali na svakoj drugoj zgradi to je ok i to je bas fino ucenje djece??? ka Jole Sad kao ti se inače baviš udžbenicima. Hoćeš cijeli svijet ganjati šta, ko i kako piše u njima na bilo koju temu? U tvojim udžbenicima sigurno se agresija otomana predstavlja kao heroji i oslobodioci?

Gxf

Nema veze što s*** jer će biti postavljen. Kao i svi spomenici koji su u koliziji sa realnošću i razumom, kad tad odoše. Taj svoj patriotizam koji ispoljavaš kroz fašizam i nacionalizam, a u stvari si primitivac samo dokazuje da nisi shvatio o čemu se radi. I sad fino doručkuj i lagano ostari do svog zaglupljenog kraja života! ka Trt D***, objasni Izraelu da je retrogradan... Koji hurac i dan danas spominju holokaust. Koji će hurac Americi kip marinaca koji podižu zastavu na japanskom otoku Iwo Jima? Koji će hurac Srbiji stalno sjećanje na Jasenovac? Koji će hurac kolektivno sjećanje na Dan D?!? Itd, itd. Samo papanskom FGR bošnji smeta vlastita historija!!! I pazi sad ... FGR Bošnjo se brine za mentalno zdravlje djece!!! Tenk će ih biva mentalno, intelektualno razhebati? Koji idiotizam jbte život... Tenk sa ispisanim imenima poginulih specijalaca biti će postavljen baš tu. Baš na tom mjestu. FGRovcima kojima smeta... Pa pun je dunjaluk gradova koji nemaju spomenik u koji je inkoporiran tenk... Ali isto tako ti gradovi nisu oko sebe imali tenkove!

visocica1662

Podrzavam postavljanje tenka ali bi jos trebalo postaviti i koju samohodku ili haubicu.

Srb IN

niko vas nije napao vec ste vi protivzakonito i donijeli neustavnu odluku da idete u jednostranu separaciju, nepitajuci nista srbe kao konstitutivan narod, bas kao i slovenija i hrvatska prije toga. jednog dana ces shvatiti da su sva ta proglasenja nezavisnosti bila ilegalna jer nisu imala dozvole institucija sfrj za to, bas kao sto se ni katalonija ne moze jednostrano odvojiti bez dozvole spanskih institucija. samo je u sfrj napravljen presedan iskljucivo na srpsku stetu i dan-danas se pravi sa priznanjem kosova. a vi, kao vjerne americke sluge likujete i radite sve sto vam oni kazu protiv srba, sve dok vas ne odbace kad im vise ne budete trebali. ka ti nista iz istorije nisi naucio i time sebe uništili

Prosvjetljivaču

niko vas nije napao vec ste vi protivzakonito i donijeli neustavnu odluku da idete u jednostranu separaciju, nepitajuci nista srbe kao konstitutivan narod, bas kao i slovenija i hrvatska prije toga. jednog dana ces shvatiti da su sva ta proglasenja nezavisnosti bila ilegalna jer nisu imala dozvole institucija sfrj za to, bas kao sto se ni katalonija ne moze jednostrano odvojiti bez dozvole spanskih institucija. samo je u sfrj napravljen presedan iskljucivo na srpsku stetu i dan-danas se pravi sa priznanjem tzv.kosova. a vi, kao vjerne americke sluge likujete i radite sve sto vam oni kazu protiv srba, sve dok vas ne odbace kad im vise ne budete trebali. ka ti nista iz istorije nisi naucio Srećom ti nam objasnio, nismo znali. Gdje si bio/ bila tada? Očito ništa od ozbiljne literature nisi pročitao pa ti je sve prosto ko grah, vrtićki nivo poimanja svijeta. Previše gledaš pink. Bolje da šutiš pred pismenima. A u svojoj mahali slobodno baljezgaj.

Sadimo drveće

Podrzavam postavljanje tenka ali bi jos trebalo postaviti i koju samohodku ili haubicu. ka visocica1662 Može i cvijeće okolo naokolo... Ove nove generacije djece ne mare za takvim simbolima, oni su u totalno drugom filmu.

Učmalost

i time sebe uništili ka Srb IN Hahhaha, uvijek me razveseli ponavljanje one čuvene Sami sebe ubili, tako već 30 godina. Upornost da svoju savjest utješite ovakvom maštarijom očito ne pali jer toliko vremena se uporno izgovara bez rezultata. Šta je u ratu radila druga vojska dok je ova ratovala sama sa sobom i sebe ubijala? Grickali košpe i promatrali kroz snajpere? Koliko čovjek mora biti nečovjek da se trudi u to vjerovati. Izgubljeni ste u prostoru i vremenu jer ni koraka naprijed niste napravili. 30 godina!

asdfas

Samo papanskom FGR bošnji smeta vlastita historija!!! I pazi sad ... Nadam se da se ponekad osjetiš tužan radi vlastite historije, jer pretpostavljam da ti je žao predaka koji su pobijeni, poklani, potlačeni od strane otomana. Treba onda i neku sablju u park ubosti kao sjećanje na ta vremena i agresiju na BiH. Također, i neki spomenik za Eugena Savojskog. I što je najgore tebi je tenk sve ono što kao treba da predstavlja o našoj prošlosti. Toliko si ograničen da ne shvataš da ima x načina kako to obilježiti a ne ovim sranjem.!

Hvala za info

Veterani su uradili sve po psu. Konačno znamo i autora, poznati i uspješni konceptualni umjetnik Šoba, borac Armije BiH. Idejno rješenje nastalo prije 9 godina. Pitam se da li bi i danas njegova ideja bila ista? Bilo bi zanimljivo kontaktirati Nebojšu Šerića koji je odrastao nedaleko od ovog parka, bitku na Žuči preživio sa ozbiljnim posljedicama, postao vrhunski umjetnik itd. Čini se da je odabir lokacije više problematičan nego samo rješenje, tj. blizina škole. Ne volim oružje, ni u spomeničku svrhu, scene rata me duboko potresaju i uznemiruju, možda je to i bio cilj ovakvog rješenja. Ako zamislimo dijete kako stoji pored tenka, a to su neki u ratu i doživjeli, jasno je da će utisak biti snažan ako ne zapanjujući. Nije to doživljaj kojeg je lako zaboraviti. Odred Bosna zaslužuje spomenik i našu zahvalnost, nisam oduševljena rješenjem ali ga prihvatam kao snažnu i jasnu antiratnu poruku. Sve Šobine su uostalom takve! Možda bih o lokaciji još ozbiljnije i temeljitije promislila jer mi na pamet padaju neke druge opcije.

GFX

Nadam se da se ponekad osjetiš tužan radi vlastite historije, jer pretpostavljam da ti je žao predaka koji su pobijeni, poklani, potlačeni od strane otomana. Treba onda i neku sablju u park ubosti kao sjećanje na ta vremena i agresiju na BiH. Također, i neki spomenik za Eugena Savojskog. I što je najgore tebi je tenk sve ono što kao treba da predstavlja o našoj prošlosti. Toliko si ograničen da ne shvataš da ima x načina kako to obilježiti a ne ovim sranjem.! ka asdfas Kako da ja tebi objanim koliko si ti***

/ Najnovije