Vesna Pusić o situaciji u BiH: "Čini se da nema pilota u avionu"

0
F. V.
Vesna Pusić o situaciji u BiH: "Čini se da nema pilota u avionu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vesna Pusić

Prof. dr. Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, intelektualka koja je bila među rijetkima koji su 1993. godine otvoreno digli glas protiv politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini, upozorila je na dramatičnu situaciju u kojoj se našla naša zemlja.

Podsjetimo, poništavanjem "Inzkovog zakona" o zabrani negiranja genocida, vlasti Republike Srpske (RS) su, prema mišljenju intelektualaca, izvršile državni udar jer niži, entitetski nivoi vlasti ne mogu jednostrano derogirati zakone donesene na višem, državnom nivou, prenio je danas DW.

Međutim, ohrabren odsustvom adekvatne reakcije međunarodne zajednice, prvenstveno Ureda visokog predstavnika (OHR), Milorad Dodik sada najavljuje "opasnije poteze" – povratak "izvornom Daytonu", uz zabranu rada državnim agencijama (SIPA – Državna agencija za istrage i zaštitu, OSA – Obavještajno-sigurnosna agencija) na području entiteta RS-a.

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Sutra se takva antidržavna aktivnost zahuktava. Narodna skupština RS-a trebala bi razmatrati prijedlog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske koji podrazumijeva "razvlašćivanje" državne Agencije za lijekove.

"Situacija je zaista zabrinjavajuća", kazala je Pusić za Radiosarajevo.ba.

U kratkoj analizi Pusić je za naš portal kazala na čemu bazira razloge za ozbiljnu zabrinutost.

"Naročito jer se čini da nema pilota u avionu. Europska unija (EU) ne zna što bi dok se Nijemci ne dogovore oko vlade, a i dok Macron (Emmanuel, predsjednik Francuske) ne vidi što će s izborima. Sjedinjene Američke Države brinu druge brige oko Taiwana i unutrašnje politike. Nikome se ne da baviti Rusima, a oni puštaju svoje pijune ala Milorad Dodik da vide dokle mogu gurati. Bezvlađe je najgore od svega, a ovo je kao neko globalno bezvlađe", zaključila je Pusić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Nažalost, još uvijek nema adekvatne reakcije koju bi razumjela sve nasilnija politika koju vodi član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije