Veliki udarac za Dragana Čovića: 64 člana napustila stranku, on kaže "treba im biti žao"

10
Radiosarajevo.ba
Veliki udarac za Dragana Čovića: 64 člana napustila stranku, on kaže "treba im biti žao"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

U proteklih mjesec dana veliki broj članova HDZ-a u Zeničko-dobojskom kantonu objavio je da napušta stranku. Lavinu javnog istupanja iz članstva HDZ-a, pokrenuo je nekadašnji predsjednik ove stranke u ovom kantonu Ivo Tadić, a posljednje u nizu javnog istupanja iz stranke, objavila su početkom ove sedmice čak 64 člana.

Iz HDZ-a BiH poručuju da im je žao, ali da bi više trebalo biti žao onima koji su napustili stranku.

Doskorašnji predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a ZDK, aktuelni zastupnik u Skupštini ZDK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, Ivo Tadić, prvi je istupio iz članstva HDZ-a i tako pokrenuo lavinu gotovo svakodnevnog istupanja brojnih, sada već bivših, članova stranke u ovom kantonu. Tadić je kao neke od razloga za napuštanje stranke naveo samovolju čelnika stranke u Žepču, kao i, kako je naveo, nelegalno, te krajnje nedemokratski provedene unutarstranačke izbore.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Ne mogu biti sudionik ovakvih rušenja hrvatskih nacionalnih interesa, nestatutarnih i nedemokratskih izbora u stranci i zato napuštam HDZ BiH. Ističem kako ću i dalje politički djelovati kao neovisni zastupnik u Skupštini ZDK i kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH", rekao je tada Tadić.

Nakon Tadića, HDZ u ZDK napustili su brojni ugledni stranački funkcioneri među kojima je načelnik Vareša, Zdravko Marošević, bivši ministri u Vladi kantona, Andrej Kajić i Josip Lovrić, kao i 14 članova Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK.

Nakon ovosedmičnog sastanka novoimenovanog rukovodstva stranke na kantonalnom nivou s predsjednikom, Draganom Čovićem poručeno je da je HDZ u ZDK nikad složniji i jači, te da nastavljaju aktivnosti na pripremi za Lokalne izbore.

Veliki udar za Čovića: Dugogodišnji HDZ-ov parlamentarac napustio stranku

Veliki udar za Čovića: Dugogodišnji HDZ-ov parlamentarac napustio stranku

"Ja bih rekao da donose i vrlo štetne odluke za sebe, da napuste jednu veliku obitelj kojoj su juče i pripadali i koja im je dala zajedno s njima tri mandata ako ćemo govoriti o ovom kantonu, a naravno kroz to se išlo i u Zastupnički dom Federacije do naroda Federacije. Ja mislim da će oni u konačnici biti najveći gubitnici", kazao je predsjednik stranke Dragan Čović.

Reagirao je i Josip Martić, predsjednik KO HDZ-a ZDK.

"Radićemo sve da mi ovdje kao jedna velika organizacija funkcioniramo još i bolje nego što je bilo mi imamo na našem kantonu službeno 3.770 članova ovi naši odlasci pojedinih nama je žao što odlaze, ali mislim da njima više treba biti žao i da oni imaju veću štetu da napuste ovakvu jednu veliku kako mi kažemo obitelj", kaže Martić.

Prve posljedice raskola u HDZ-u Zeničko-dobojskom kantonu, ma koliko aktuelno stranačko rukovodstvo isticalo da je 'stranka u ovom kantonu nikad jača', već su vidljive, a ogledaju se u tome da nakon najavljene prekompozicije skupštinske većine HDZ-a BiH u narednom periodu po prvi put neće biti dio vlasti u ZDK, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije