Veliki pomak: Na osnovu čega će se dobijati bodovi za upis u srednju školu

3
L.S.
Veliki pomak: Na osnovu čega će se dobijati bodovi za upis u srednju školu

Stečena znanja i vještine su vrijednost koja kao takva nemaju cijenu. Obrazovanje nam nudi ne samo znanje iz različitih oblasti i nauka, nego i priliku da se kroz stečeno iskustvo u onome što nas interesuje izgradimo kao ličnosti.

Nažalost, upravo u oblasti obrazovanja u BiH su brojni problemi i propusti sistema gdje najviše ispaštaju djeca.

Jedan od problema koji se već godinama nameće kao pitanje bez adekvatnog odgovora i konačnog rješenja jeste - zašto se stečeno osnovno muzičko obrazovanje ne boduje prilikom upisa u srednju školu?

Istraživali smo, hoće li se konačno bodovati ostvareni rezultati djece prilikom upisa u srednju školu?

Mustafa Mulajbegović, direktor Osnovne škole „Mladen Pozajić“ za portal Radiosarajevo.ba pojasnio je:

Inicijativa

„Već dugi niz godina pokušavamo da djeca koja su uspješno završila osnovno muzičko obrazovanje imaju dodatni bod prilikom upisa u srednje škole. Nije pravedno prema djeci koja su pohađala školu i uspješno je završila, a da prilikom daljnjeg školovanja to se ne uzima u obzir.

Mi smo zajedno sa Osnovnom muzičkom školom Ilidža i Osnovnom muzičkom i baletskom školom "Novo Sarajevo" uputili dopis resornom ministarstvu da se uvaži osnovno muzičko obrazovanje i da se vrednuje sa jednim bodom prilikom upisa ove djece u srednje škole. Često se desi da je baš jedan bod odlučujući za dijete prilikom upisa u željenu školu, a ima osnova da se pravedno dodijeli“.

Zašto se ovo pitanje nije ranije riješilo gospodin Mulajbegović kao razlog navodi da zbog kratkih mandata prethodnih ministara, ovo pitanje nije došlo na red.

„Mi smo dopis slali Elviru Kavazoviću, Zineti Bogunić, Anisu Kriviću, ali zbog kratkog trajanja njihovih mandata ovo se pitanje nije uspjelo riješiti. Nadamo se da ćemo uskoro imati sastanak sa novom ministricom Naidom Hotom-Muminović. Vjerujemo da će ministrica imati razumijevanja da se ovo pitanje konačno riješi u korist naše djece“, kazao je Mulajbegović.

S druge strane i roditelji učenika koji pohađaju osnovne muzičke škole, više puta su uputili inicijativu ministarstvu obrazovanja da se muzičko obrazovanje dodatno boduje pri upisu u srednje škole, ali odgovori nisu bili obećavajući.

Upravni odbor Vijeća roditelja Kantona Sarajevo ponovno je aktuelizirao ovo pitanje i uputio pitanja i inicijative nadležnom Ministarstvu obrazovanja sa zahtijevom za rješenje 15 problemskih pitanja u školama, a među njima i:

Bodovanje uspjeha na takmičenjima iz segmenta umjetnosti i uspjeha sa muzičkih takmičenja prilikom upisa u srednju školu.

Omogućiti djeci da paralelno idu u Srednju muzičku školu kao što je slučaj sa nižom muzičkom školom, zatim zaustaviti konstantne promjene nastavnog osoblja, problem školskog prijevoza za djecu, posebno za niže razrede...

Kraj marta

Da li su Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i nova ministrica Naida Hota-Muminović upućeni u ova problemska pitanja i šta će dalje biti, pitali smo ministricu, ali i uputili naš upit ministarstvu.

Lamija Husić, pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih kazala je kako su upućeni u ovu problematiku te je s tim u vezi formirana radna grupa s ciljem izrade novih kriterija.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je u prethodnom periodu zaprimilo inicijativu direktora osnovnih muzičkih škola da se, prilikom upisa u 1. razred srednje škole, učenicima koji su završili osnovnu muzičku školu kao dodatan kriterij boduje pohađanje osnovne muzičke škole. Spomenuti prijedlog smatramo opravdanim te je uzet u razmatranje.

Do kraja marta 2021. godine očekujemo usvajanje novih kriterija za upis učenika u 1. razred srednje škole", tvrdi Lamija Husić. 

Očekuje se da se konačno riješi problem s kojim se suočavaju učenici. Jedan bod nekad znači mnogo, a to najbolje znaju oni koji su imali osnova da isti i dobiju i budu primljeni u željenu školu, a nisu.

Svaki ostvareni rezultat, stečena diploma i završena škola je vrijedna i treba se bodovati!

Lamija Husić - undefined

Foto: AKT, Radiosarajevo.ba : Lamija Husić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije