Treći poziv za 2017. najesen: Veliki interes poslodavaca za programe sufinansiranja

J. Ć.
Treći poziv za 2017. najesen: Veliki interes poslodavaca za programe sufinansiranja
FOTO: AA / Ilustracija / Traženje posla
Federalni zavod za zapošljavanje odlučio je da Program sufinansiranja zapošljavanja 2017. bude objavljen tri puta u intervalima u vrijednosti od po najmanje jednu trećinu ukupno predviđenih sredstava za Program, što je ukupno 18 miliona KM.

Prvi javni poziv bio je objavljen početkom marta, a drugi 8. maja, s tim da su oba javna poziva zbog velikog interesa poslodavaca, koji apliciraju za poticajna sredstva po ovom programu, vrlo brzo morala biti zatvorena.

"Prijavljivanje se obavlja elektronskim putem i softverski alat podešen je tako da automatski zatvara javni poziv kada broj pristiglih prijava dostigne nivo predviđenih sredstava - šest miliona konvertibilnih maraka za prvi javni poziv i šest miliona  za drugi, te jedan milion maraka neutrošenih sredstava iz prvog javnog poziva“, naveli su iz Odjela s javnošću iz Federalni zavod za zapošljavanje.

Mjere aktivne politike zapošljavanja su redovna aktivnost Federalnog zavoda za zapošljavanje i one se realiziraju dugi niz godina.

U fokusu mjera su kategorije nezaposlenih osoba kojima je otežan pristup tržištu rada, a to su mladi bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposleni, žene, Romi i drugi.

"Naši programi odnose se kako na privatni tako i na javni sektor. Svake godine našim mjerama bude obuhvaćeno između 8.000 i 15.000 osoba, u zavisnosti od raspoloživosti", kazali su iz Federalnog zavoda.

Analiza realiziranih mjera pokazuje da između 60 i 70 posto osoba čije zapošljavanje je sufinansirano kod poslodavaca po isteku perioda sufinansiranja ostane u radnom odnosu.

No, ako dođe do kršenja ugovornih obaveza, raskida se ugovor potpisan s poslodavcem, s tim da je poslodavac u obavezi vratiti dodijeljena sredstva.

Međutim, kako ističu iz Federalnog zavoda, zloupotrebe nisu moguće budući da se poticajna sredstva poslodavcu isplaćuju mjesečno, i to u vidu refundacije utrošenih sredstva za izmirenje zakonskih obaveza prema zaposlenoj osobi (doprinosi i porez).

Naime, ako poslodavac ne izmiri obaveze prema zaposlenoj osobi, neće dobiti sredstva i s njim se raskida ugovor.

Treći javni poziv za učešćše u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. godine bit će objavljen najesen - na raspolaganju bi trebalo biti oko šest miliona konvertibilnih maraka.

Do kraja ovog mjeseca trebao bi biti objavljen i Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u oblasti poljoprivrede, a Javni poziv poslodavcima za učešće u Programu pripreme za rad – obukom do zaposlenja 2017. otvoren je od 2. marta.

"Do kraja godine bit će realizran i čitav niz manjih projekata s domaćim i stranim partnerima. Nadamo se da ćemo ubuduće, uz doprinos domaćih nadležnih institucija i stranih organizaciji, biti u mogućnosti realizirati mjere koje će podarazumijevati mnogo veći obuhvat nezaposlenih osoba“, istaknuli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije