Federalna vlada mijenja Krivični zakon

Radiosarajevo.ba
Federalna vlada mijenja Krivični zakon
Članovi Vlade Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Mostaru, razmatrati Prednacrt zakona o provođenju odluka sudova.

Ovaj zakon uređuje provođenje odluka Ustavnog suda BiH za čije je izvršenje nadležna Vlada FBiH, te odluka Ustavnog suda FBiH  i Europskog suda za ljudska prava za čije izvršenje su nadležne institucije Federacije BiH. Nova zakonska rješenja stvaraju pretpostavke za uspostavu jasnog mehanizma u procesu izvršenja ovih odluka kroz zakonodavni i administrativni okvir, što vodi daljem jačanju institucija vlasti i promicanju načela vladavine prava.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o izmjenama Krivičnog zakona Federacije BiH kojima se njegove odredbe preciziraju u skladu s FATF Akcionim planom za BiH.

Federalna vlada danas će razmatrati Prednacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period 2011. - 2021. godina. Inače, ovo područje je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Iako centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, još ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, ipak je izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet, što zahtijeva da mu bude vraćen prvobitni izgled.

Vlada FBiH će raspravljati i o informaciji Federalnog ministarstva za pravdu o izmjeni cijene smještaja i potrebi poduzimanja neophodnih aktivnosti za početak realiziranja mjere prisilnog smještaja i upućivanja neuračunljivih počinilaca krivičnih  djela u JZU Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije