Veliki dan za penzionere u FBiH: Dom naroda usvojio izmjene i dopune Zakona o PIO

/ Komentari (7)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

BRKICA

TO JE DOBRO ZA ONE KOJI IMAJU PENZIJU PREKO 1500 KM A MENI KOJI IMAM 575 KM I UNISTIO SVOJ ZIVOT RADECI PA SAD NEMOGU DA STOJIM

Miki

***

Brzo pa ponovo

Ja ovo ništa ne kontam ko moze a ko ne može raditi ? Zašto svake godine mijenjaju zakon o PIOu .Očito da svaka vlast pravi svoj novi zakon izmjene i dopune. To više ni advokati ne mogu upratiti sta je na snazi. Čak ima i više zakona sa istom tematikom ali pod različitim imenom. I sto je najcrnje taj zakon još uvijek nije završen. I uvijek po hitnom postupku. Zašto, zbog nekog bliskog kome to treba?? Unutar zakona ima i poseban pravilnik PIO a koji ne tretira sve penzionere jednako, pa jedni imaju veća prava od drugih iako su ta prava zajedno zaradili i isplaćuju se iz istih sredstava. Žalosno ko nam sve kroji sudbine.

Kako šta

Eh sad kažu posto će se kada penzioneri počnu raditi opet uplaćivati porezi PIO i ZZO kažu da će se i ponovo obračunavati penzije. Da li je to zakonski regulisano i u kojem periodu za svaki mjesec , godinu, pola godine, deset ???? To je taj hitni postupak kada nema ni rasprave ni amandmana nego samo mišljenje par genijalaca.

Marko

Pošto ce poslodavac uplacivati doprinose za pio i zdravstevno kao i za svakog drugog radnika, postavlja se pitanje? Zasto zaposleni penzioner ne moze dobiti platu u bruto iznosu, jer zakon kaze da je svaki radnik vlasnik zaradjene bruto plate, a s obzirom da se vecini zaposlenih penzionera nece povecati penzija, a sto bi sigurno trebala. Svaka godina, nakon ispunjenog uslova za odlazak u starosnu penziju, a koje mu nisu obracunate u visinu penzije drzava mora vratiti penzioneru tu razliku izmedju neto i bruto plate. Kako je moguce da soba ima status penzionera, a da mu je od toga prava oduzeto zdravstveno osiguranje? Sud treba da se izjasni po ovom pitanju i da se zakonom tacno precizira to pravo. Drzava uzima ponovo od onih od kojih nema pravo jer se od njih uzimalo citavi radni vijek.

Marija

Usvojili ste za to sto je opet dobro za stolicare.Sto ne usvojite koliko je ko godina radio pa po tome i visina penzije da bude.Ja 31,5 godinu staza imam minimalna penzija.

Tatar

Ja da mogu raditi ne bi ni išao u penziju.Opet samo sbi stimate.

/ Najnovije