Većina državnih parlamentaraca ne koriste službene mailove

0
Radiosarajevo.ba
Većina državnih parlamentaraca ne koriste službene mailove
Foto: Parlament FBiH / Predstavnički dom

Od ukupno 57 poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) samo njih 18 odgovorilo je da koriste službene mailove u komunikaciji s javnosti i medijima. To je jedan od razloga zašto se ne mogu sazvati hitne sjednice Parlamenta.

Poslanik Predstavničkog doma Predrag Kojović nedavno je na svom Twitter profilu objavio kako je na sjednici Proširenog kolegija Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala kako hitna online sjednica, između ostalog, nije zakazana jer mnogi zastupnici ne koriste službeni mail. On je napisao da je iz revolta napustio sjednicu Kolegija.

“E to su dragi i drage Bosanci i Hercegovci moji ljudi koji u 2021. godini vode ovu državu kroz najveću poratnu ljudsku i ekonomsku krizu”, napisao je Kojović.

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Krišto nije odgovorila na direktno pitanje o odgovornosti zastupnika jer ne koriste službene e-mailove zbog čega se ne mogu zakazati hitne online sjednice u vrijeme pandemije koronavirusa, piše Detektor.ba.

Ona je kratko odgovorila da sama koristi službenu e-mail adresu u komunikaciji sa zastupnicima, javnosti, novinarima i ostalima, te da je službena e-mail adresa “svakako neizostavan kanal komunikacije s obzirom na odgovornu funkciju koju obavlja”.

Krišto objašnjava da je zakazivanje i pozivi za održavanje sjednica kolegija, proširenog kolegija kao i samih sjednica predviđeno poslovnikom o radu Predstavničkog doma.

“Stoga kako ova, tako i sve druge sjednice zakazuju se u skladu s poslovnikom”, odgovorila je Krišto.

Poslanik u Predstavničkom domu Damir Arnaut smatra da nekorištenje službenih e-mailova nije bio stvarni razlog nezakazivanja online sjednice nego samo izgovor.

Online sjednica je mogla biti zakazana na isti način kao i redovna. Obavijest je, osim e-mailom, mogla biti dostavljena i pisanim putem na klubove. Identično kako to rade za potrebe redovnih sjednica. Gđa Krišto je jednostavno izmislila izgovor, pri tom loš, da opravda svoj neodgovoran postupak”, kazao je Arnaut.

On smatra “sasvim dovoljnim” da se obavještavaju o zakazanim sjednicama putem službenih e-mailova. Kaže kako ih Kolegij inače tako obavještava, te da sa e-maila Pisarnice dobiju obavijest na službene adrese i adrese Klubova o sjednici i dnevnom redu, a tek nakon nekoliko dana zaprime i pisanu obavijest u prostorijama kluba poslanika.

BIRN BiH je poslao upite na službene adrese 42 poslanika Predstavničkog doma i 15 delegata Doma naroda o tome da li koriste službene e-mailove. Na upit je odgovorilo svega 18 njih – 15 poslanika i tri delegata, piše Detektor.ba.

Kojović smatra neispravnim to što zastupnici ne koriste svoje službene e-mailove za rad u Parlamentu.

Ne samo da je neispravno, nego i apsurdno da za svoj nerad vladajući pronalaze izlike u ovako trivijalnim stvarima da u 21. vijeku poslanici i poslanice ne koriste svoj mail”, kazao je Kojović.

S obzirom da većina poziva dolazi na službene mailove, Kojović kaže da nema potrebe da poziv proširenog Kolegija za online sjednicu bude izuzetak, dodajući da ne vidi drugi način dostavljanja linka za priključenje sjednici, osim slanjem na mail.

Poslovnikom Zastupničkog doma sjednice se mogu odvijati online u posebnim okolnostima kada je to nužno iz sigurnosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće.

Iako se sjednice mogu održati online, sekretar Zastupničkog doma Marin Vukoja smatra da velika dvorana u zgradi Parlamenta ispunjava sve epidemiološke uvjete i da imaju odobrenje za održavanje sjednica od nadležnog Zavoda za javno zdravstvo.

“U konkretnom slučaju, na koji se poziva zastupnik Predrag Kojović, Kolegij Doma, zbog bolesti jednog člana Kolegija, nije bio u mogućnosti sastati se niti u mogućnosti održati online sjednicu Kolegija, na kojoj bi odlučio o zahtjevu za sazivanje hitne online sjednice Zastupničkog doma, o čemu su podnositelji zahtjeva i obaviješteni”, kazao je Vukoja.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije