Večer donosi naglu promjenu vremena, objavljena prognoza do petka

Radiosarajevo.ba
Večer donosi naglu promjenu vremena, objavljena prognoza do petka
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je na zapadu i sjeverozapadu Bosne oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Bugojno 16; Drvar, Ivan Sedlo, Zenica 17; Bihać, Sanski Most, Sarajevo 19; Grude, Široki Brijeg, Tuzla 20; Mostar 21; Livno 23; Gradačac 25 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i opada.

Danas će na istoku, sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini prije podne preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U ostatku zemlje pretežno oblačno. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se na zapadu i sjeverozapadu Bosne, a prema kraju dana ili u večernjim satima u većini područja. Obilnije padavine u Krajini i dijelovima centralne Bosne. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 24 do 30, na istoku i sjeveroistoku Bosne do 32. U Hercegovini dnevna temperatura zraka od 30 do 34 °C.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje poslije podne. Kiša je moguća prema kraju dana ili u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 32 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Pogoršanje vremena, koje će se postepeno širiti sa zapada prema ostatku zemlje, uslovljava lošiju opštu sliku. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Hronični bolesnici trebali bi umanjiti aktivnosti. Sa noćnim satima, biometeorološke prilike dodatno će se pogoršati.

Objavljena je prognoza i za naredna četiri dana: 

U utorak 1. 9.2020., u Bosni umjereno do preteženo oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva padavine se očekuju na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Poslije podne povremeno slaba kiša je moguća ponegdje u centralnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 21 do 27, na jugu do 29 °C.

U srijedu 2. 9.2020., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 °C.

U četvrtak 3. 9.2020., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu poslijepodneva ponegdje na jugozapadu Bosne i istoku Hercegovine je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 21, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 °C.

U petak 4. 9.2020., pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama centralne i istočne Bosne je moguća magla. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 24 do 29, na jugu do 32 °C, navodi se u proignozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije