Važno upozorenje iz Zavoda za javno zdravstvo KS: Oprezno sa vodom za piće!

1
Radiosarajevo.ba
Važno upozorenje iz Zavoda za javno zdravstvo KS: Oprezno sa vodom za piće!
FOTO: Pixabay / Ilustracija

S obzirom na obilne kišne padavine koje su zadesile prostor Kantona Sarajeva i izlijevanje rijeka iz svojih korita, a posebno na prostoru općina Novi Grad i Ilidža, Zavod za javno zdravstvo KS je već od ranog jutra započeo sa aktivnostima iz svoga djelokruga rada.

Ekipe Službe za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine obišle su sva poplavljena područja i evidentirali poplavljene objekte. Također, uzeti su uzorci vode i isti su odmah poslati na analizu. Stanovništvu pogođenih krajeva distribuirane su preporuke za postupanje prije, u toku i nakon poplava. Preporuke su dostupne na web stranici Zavoda za javno zdravstvo KS, pod naslovom Preporuke za ponašanje prije, u toku i nakon poplava - ZZJZKS

Operativni timovi Zavoda će, u koordinaciji sa Civilnom zaštitom Kantona Sarajevo, pratiti stanje na poplavom pogođenim područjima i tokom vikenda ponovo izvršiti obilazak ugroženih lokaliteta. U toku današnjeg dana (subota, 06.11.2021. godine) zajedno sa predstavnicima Civilne zaštite provjerit će se eventualne lokacije kolektivnog smještaja i izvršiti nadzor nad istim.

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Nakon povlačenja vode iz objekata i izvršenog mehaničkog čišćenja poplavljenih objekata, bit će neophodno iste dezinficirati. Također, u saradnji sa ambulantama porodične medicine na pogođenim područjima, pratit će se kretanje i eventualno povećanje broja pacijenata sa stomačnim tegobama.

Ovom prilikom, naglašavamo važnost nadzora nad lokalnim i individualnim vodnim objektima, a u svrhu sprečavanja hidričnih epidemija.

Obilne kišne padavine uzrokovale su izlijevanje mnogih vodotoka iz njihovih korita i otpadnih voda iz kanalizacionih mreža, te pomjeranja tla – aktiviranje klizišta, što je ugrozilo kvalitet vode u mnogim lokalnim vodnim objektima i dovelo u pitanju zdravstvenu ispravnost vode za građane koji se opskrbljuju vodom na ovaj način.

Značajan broj lokalnih vodnih objekata na području Kantona imaju tehničkih nedostatka, sa starim i dotrajalim instalacijama, koje stvaraju mogućnost za prodiranje površinskih i otpadnih voda, posebno u nepovoljnim hidrološkim situacijama, što dalje ugrožava higijenski kvalitet vode iz tih objekata i zdravstvenu sigurnost stanovništva.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje provođenje sljedećih mjera kojima se sprečava širenje zaraznih bolesti putem vode:

• Obratiti pažnju na boju i miris vode sa slavine. Ukoliko je voda zamućena, osjetnog mirisa, vodu NE KONZUMIRATI!
• Koristiti neke od alternativnih načina vodosnabdjevanja.
• Preispitati higijensko i tehničko stanje na području sanitarnih zona zaštite oko vodnih objekata.
• Izvršiti nadzor nad sistemom dezinfekcije - kada je u pitanju dezinfekcija vode za piće, neophodno je da se ona obavi prema uputstvu za doziranje, zavisno od dezinfekcionog sredstva. U slučaju nejasnoća vezanih za doziranje dezinfekcionog sredstva obratiti se ustanovi od koje je sredstvo nabavljeno ili dobiveno.
• Koncentraciju rezidualnog hlora u vodi za piće ne smije prelaziti 0,5 mg/l vode.
• Kada su u pitanju djeca koja se hrane zamjenama za majčino mlijeko, odnosno hranom koju treba pripremati sa vodom, koristiti isključivo prokuhanu vodu ili flaširanu vodu.
• Ako vode nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije se upotrebljavati ni za ličnu higijenu, pranje i pripremu namirnica.
• Izvještaj o provedenim aktivnostima i poduzetim mjerama Zavod za javno zdravstvo KS će objediniti izvještaj sa rezultatima analiza uzoraka vode i dalje upoznati kantonalno Ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo, te nadležna inspekcijska tijela i Agenciju za sigurnost hrane BiH, kao i druge ustanove i institucije i medije, i to po potrebi i prema zahtjevu.

Lična higijena je u rizičnim situacijama od izuzetne važnosti. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu tečnog sapuna - prije jela, nakon upotrebe toaleta, nakon čišćenja otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom, a pri tome posebno nadzirati održavanje higijene ruku djece“, naglašavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Više o poplavama i stanju na terenu možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije