Važno je da presude Europskog suda budu u cijelosti ispoštovane

1
Radiosarajevo.ba
Važno je da presude Europskog suda budu u cijelosti ispoštovane
Foto: Vijeće Europe / Ivan Orlić

Stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe u Strasbourgu povodom obilježavanja 20 godina od članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe organizovalo je danas okrugli stol.

Tom prilikom su analizirani izazovi koji se nalaze pred BiH u provođenju preporuka Vijeća Europe u oblasti ljudskih prava, demokratskih standarda, slobode medija i stanja javnih emitera.

Okrugli stol je otvorio ambasador Ivan Orlić a učestvovali su zamjenik generalnog sekretara Vijeća Europe Bjorn Berge, generalna sekretarka Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, šefica Delegacije EU pri Vijeću Europe ambasadorica Meglena Kuneva i šefica razvojnih programa Vijeća Europe.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Bosna i Hercegovina je postala članica Vijeća Europe 24. aprila 2002. što je otvorilo put za unapređenje stanja ljudskih prava i omogućilo da Europski sud za ljudska prava donese brojne presude kojima obavezuje institucije BiH na poštivanje najviših standarda ljudskih prava.

Konstatovano je nažalost da pet presuda koje imaju direktan uticaj na izborni sistem BiH: Sejdić-Finci, Pilav, Slaku, Zornić i Pudarić još nisu provedene.

Podcrtana je važnost provedbe reformi u BiH na način da ove presude budu u cijelosti ispoštovane kako bi se osiguralo pasivno biračko pravo za sve građane i eliminirala etnička diskriminacija građana u izbornom sistemu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije