Važne poruke tolerancije i suživota sa Božićnog koncerta u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
Važne poruke tolerancije i suživota sa Božićnog koncerta u Prijedoru
Foto: Faruk Vele / Božićni koncert u Prijedoru

U organizaciji Bosanskog kulturnog centara Prijedor i Rimokatoličkog župnog ureda Sv. Josipa iz Prijedora, sinoć je po prvi put održan Božićni koncert pod nazivom Prvi put u Prijedoru.

U Pozorištu Prijedor nastupili su Vokalni ansambl Domenike iz Zagreba, mješoviti hor Harmonija i dječji hor Melody iz Sanskog Mosta , kao i hor KUD Osman Džafić iz Prijedora.

Božićni koncert u Prijedoru - undefined

Foto: Faruk Vele: Božićni koncert u Prijedoru

Organiziranje koncerta je nesebičnim zalaganjem podržao monsinjor dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, koji je kazao "da se iskreno raduje što se iz Prijedora ovim događajem šalje jedna lijepa poruka".

"Konstruktivna poruka, ne samo našeg međusobnog uvažavanja, nego i zajedničkog načina življenja. Da se radostima radujemo, da žalostima tugujemo. I to je pokazatelj, ja bih rekao, veličine ovog sadašnjeg trenutka. Hvala Bogu da je Prijedor dozreo za takvo nešto", kazao je, uz ostalo, biskup Komarica, prenio je Kozarski vjesnik. 

Župnik u Prijedoru Marko Vidović čestitao je profesoru Sanelu Jakupoviću i Bosanskom kulturnom centru na ideji da organiziraju ovaj koncert.

"Radostan sam jer je ovo divno širenje kulture i vjerske dimenzije", naglasio je Vidović.

Božićni koncert u Prijedoru - undefined

Foto: Faruk Vele: Božićni koncert u Prijedoru

Profesor Jakupović čestitao je, s druge strane, Župnom uredu jer je prepoznao značaj ove manifestacije, kao i svima koji su pomogli ovaj događaj.

Ianče, ovaj događaj je jednako važan i za razvoj međureligijske i međukulturalne saradnje i dijaloga svih građana Prijedora, Sanskog Mosta, Banja Luke, Bosanske Dubice, B. Novog i šire regije, imajući u vidu ratna stradanja, povratak stanovništva i ponovnu integraciju u društvene strukture i život dostojan civiliziranom čovjeku, naveli su organizatori.

Događaji su prisustvovali vjernici župa šire prijedorske, sanske i banjolučke regije, kao i vjerskih velikodostojnika Banjolučke biskupije.

Generalni pokrovitelj božićnog koncerta u Prijedoru je Doraja Eberle (Lr.) - predsjednica austrijske humanitarne organizacije Bauern helfen Bauern iz Salzburga i počasni član „ambasador za kulturu“ Bosanskog kulturnog centra iz Prijedora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije