Važna obavijest o isplatama naknada s biroa u KS

Radiosarajevo.ba
Važna obavijest o isplatama naknada s biroa u KS
Arhiv / Služba za zapošljavanje KS

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila pad naplate doprinosa od nezaposlenosti za 643.460 KM ili oko 3,5 posto, u odnosu na isti period prošle godine.

"Službi za zapošljavanje KS je u prvih 6 mjeseci 2019. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 18.918.494 KM. U prvih 6 mjeseci 2020. godine uplaćeno je 18.275.034 KM", saopćili su iz ove službe.

Ipak, istakli su da ovaj manji pad uplata doprinosa neće imati nikakav utjecaj na redovne aktivnosti u 2020. godini i sve obaveze po pitanju isplate novčanih naknada mogu se realizovati i bit će isplaćene u redovnim rokovima kako zakon i propisuje.

"Istovremeno, kada se posmatra rast broja nezaposlenih može se konstatovati da je, prema podacima Porezne uprave u FBiH, broj zaposlenih sa mjestom prebivališta u Kantonu Sarajevo sa 20. julom iznosio 138.676, a da je u periodu od početka pandemije uzrokovane COVID-19 bez posla u KS ostalo oko 5.000 radnika, te se može konstatovati da pad zaposlenih radnika u KS u procentualnom iznosu je manji od 4 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih u KS", naveli su iz Službe za zapošljavanje KS.

Podsjetili su da su na dan promjene upravljačke struktire, 24. juna, imali neriješenih zahtjeva za isplatu novčane naknade, ali da će u ovoj sedmici izdati sva rješenja za sve neriješene predmete.

"Još jednom želimo da uputimo riječi izvinjenja svim našim korisnicima, a posebno onima koji su obrade svojih predmeta čekali više mjeseci, i da, i ovom prilikom, potvrdimo da je novčana naknada njihovo pravo, te da novca za te isplate ima za sve korisnike", naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije