Važna obavijest Ambasade BiH u Ankari: Evo kada se očekuju letovi ka Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Važna obavijest Ambasade BiH u Ankari: Evo kada se očekuju letovi ka Sarajevu
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Međunarodni aerodrom u Sarajevu bit će otvoren za letove od 1. juna.

Ovu informaciju saopćili su iz Ambasade BiH u Ankari na svojoj Facebook stranici.

Napominju da još nema konkretnih najava za letove, ali i da su planovi da letovi iz Istanbula prema Sarajevu krenu sredinom juna.

"Kroz kontakte s avio kompanijama i s dijelom menadžmenta aerodroma u Sarajevu informisani smo da će isti, prema informacijama kojima raspolažu danas, biti otvoren od 01. juna 2020. godine ali da još uvijek nema konkretnih najava za letove. Planovi su da letovi iz Istanbula ka Sarajevu krenu sredinom juna, ali sada je sve do THY koji mora da izradi svoje planove i dinamiku. Naravno da Republika Turska ima svoje razloge, procjene i potrebe na osnovu kojih planira otvaranje letova prema pojedinim destinacijama. Naša želja je da se letovi uspostave što prije i sve strane su iskazale istu namjeru", navode iz Ambasade BiH u Turskoj.

Ističu da, kako god se ovaj tehnički dio poslova odvijao, svi procjenjuju da bi normalna komunikacija trebala biti uspostavljena najdalje u toj sedmici od 15 do 22. juna.

"Molim vas da ovo ne uzimate kao garanciju jer veliki uticaj na dinamiku aktivnosti ima broj oboljelih ili umrlih u obje države tako da je epidemiološki status ipak glavni faktor koji utiče na sve aktivnosti i odluke.
Sve što možete, trenutno, vidjeti na internetu (datumi letova za Sarajevo od 10. juna i sl.) su posljedica ranijih najava avio kompanija koje aerodromski kompjuter vuče automatski i, za sada, to nisu tačni podaci", napomenuli su iz Ambasade.

Preporučili su da svi koji planiraju povratak u BiH, ali i nastavak života ili školovanja u Turskoj, treba da iskoriste ovo vrijeme da dobro isplaniraju svoje obaveze jer, kada prođe prva euforija, treba se vratiti normalnom životu.

Mole građane da svoj povratak u Tursku planiraju objektivno, te da uzmu u obzir da bi se mogle javiti određene komplikacije ukoliko se epidemija nastavi širiti ili jačati nakon otvaranja granica, da u Turskoj iza sebe ne ostavljaju nedovršene poslove ili obaveze koje bi im kasnije mogle komplikovati život (računi u bankama, računi kod telefonskih kompanija, razni ugovori o najmu stana, status u studentskom domu, status na fakultetu, potvrde o završenim semestrima, zahtjevi za odobrenje boravka u RT ili sl.).

"Takođe, informisani smo da postoji let iz Istanbula za Zagreb, preko Njemačke. Iz GK RH u Istanbulu su objasnili da se radi o komercijalnom letu, da nemaju problem da taj let koriste i naši državljani ali da kao putnici koji tranzitiraju moraju odmah napustiti Hrvatsku.
Kontaktirali smo našu Ambasadu u Zagrebu gdje su nas informisali da oni ne znaju za redovne autobuske ili avio linije za BiH (nisu uspostavljene), ali da se do granice možete transportovati automobilom nekog prijatelja ili taxi vozilom (uber ili sl) koji košta oko 90 eura. Granica se prelazi pješke i dalje samostalno organizuje putovanje za svoj grad.
Naša (i moja) procjena je da je ovo vrlo komplikovan i rizičan način putovanja i svakako je preporuka da sačekate direktne letove za BiH. Čim ova Ambasada dođe do konkretnih i zvaničnih informacija o otvaranu avio linije TR-BiH odmah ćemo vas obavijestiti na našoj fb stranici", istaknuto je saopćenju kojeg potpisuje Željko Vasiljević, otpravnik poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije