Važna informacija za građane: Pogoršan kvalitet zraka u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Važna informacija za građane: Pogoršan kvalitet zraka u Sarajevu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo

Zbog pogoršanja kvaliteta zraka i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasio je epizodu “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na svim automatskim stanicama (Vijećnica, Hadžići, Otoka, Ilidža i Ilijaš) zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10čestične tvari u zraku (50µg/m3) za prethodni dan, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ostali praćeni polutanti, prema Planu, ne bilježe prekoračenja satnih vrijednosti.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Trendovi za današnji dan bilježe daljnji rast koncentracija.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje umjereno oblačno do sunčano vrijeme, bez padavina i vjetarom slabog intenziteta, sa slabijom temperaturnom inverzijom većinom u večernjim satima.

Usljed vremenskih prilika koje karakteriše prisustvo slabije temperaturne inverzije i slabog vjetra dolazi do daljnjeg nakupljanja zagađujućih materija na područje Kantona Sarajevo prvenstveno PM10, uz porast vrijednosti ostalih praćenih polutanata.

S obzirom na prognozirane stabilne vremenske uslove, uz bilježenje prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na svim automatskim stanicama, članovi Stručnog tijela su konstatovali kao su ispunjeni svi uslovi za proglašenje epizode "Pripravnost", predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije