Važan korak: Vijeće ministara BiH ustanovilo nagradu "Denis Mrnjavac"

0
AA
Važan korak: Vijeće ministara BiH ustanovilo nagradu "Denis Mrnjavac"
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Obilježena godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je odluku o ustanovljenju nagrade "Denis Mrnjavac" za promociju tolerancije i nenasilja.

Nagrada "Denis Mrnjavac" je priznanje koje se kao godišnja nagrada dodjeljuje učenicima za promociju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja. Ova nagrada će se dodjeljivati po jednom srednjoškolcu iz Federacije Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske i iz Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koji su doprinijeli promociji ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja, a naročito borbi protiv nasilja među mladima, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Nagrada će biti dodjeljivana u vidu skulpture, posebnog priznanja u vidu plakete i posebnog priznanja za školu nagrađenog učenika.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Godišnjica stradanja Denisa Mrnjavca: "14 godina prođe bez mog sina"

Godišnjica stradanja Denisa Mrnjavca: "14 godina prođe bez mog sina"

Odluku o dodjeli nagrade "Denis Mrnjavac" donosi Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke ustanoviti bliže kriterijume kojima će se utvrditi procedura, način i kriterijumi za dodjelu nagrade.

Sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika, nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo.

Podsjetimo, Denisa Mrnjavca na najbrutalniji način ubili su njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić. Nermin Sikirić je za ubistvo osuđen na 10 godina zatvora, dok su Ademir Lelović i Berin Talić za pomaganje osuđeni na 15, odnosno 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije