Do kada ćemo govoriti "nikad više" – uvijek iznova?

Piše: Faruk Vele
Do kada ćemo govoriti "nikad više" – uvijek iznova?
Foto: Radiosarajevo.ba / D. Udovičić / Benjamin Spahović

Kada je prije 14 godina ubijen Denis Mrnjavac, kazali smo: "Nikad više!" Ponovilo se...

Kada je prije skoro 13 godina ubijen Amar Mistrić, kazali smo: "Nikad više!" Ponovilo se...

Kada u aprilu 2014. godine pregažena mlada majka Hava Šljivić-Dovadžija, na protestima smo, također, kazali: "Nikad više!". Ponovilo se...

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Kada je prije šest godina ubijen Dženan Memić, kazali smo: "Nikad više!" Ne samo da ubica nije pronađen, već je razotkrivena "duboka država", široko i duboko rasprostranjen cijeli sistem zataškavanja jednog užasnog zločina. Agonija porodice Memić traje do danas. Ponovilo se...

Zlo se nastavlja

Kada u junu 2015. godine stradala Jelena Opričić, kazali smo: "Nikad više!" A osumnjičeni je pušten na slobodu - "zbog tromosti sistema". I, naravno, ponovilo se...

Kada je 2016. godine bahati vozač, krećući se vozilom brzinom od 105 kilometara na sat, usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč i pobjegao, kazali smo: "Nikad više!" Ponovilo se...

Kada su 2016. godine "zlatna mladež", sinovi lokalnih tajkuna, nanijeli teške povrede Mili Soldi iz Širokog Brijega, gotovo da nismo čuli to: "Nikad više!". Ponovilo se, dakako.

Kada je dvije godine kasnije ubijen David Dragičević, kazali smo: "Nikad više!".

I ponovo svjedočili (zlo)upotrebi sistema za prikrivanje jednog užasnog zločina.

Kada je 2019. godine izdan i ubijen biznismen Siniša Krunić koji je govorio "da je Bosanac i da zajedno gradimo državu", ponovo smo govorili: "Nikad više!" Ali zlo je nastavilo da se širi. U međuvremenu se dogodilo još mnogo manje ili više poznatih slučajeva.

No, nakon sinoćnjeg strašnog događaja na sarajevskoj Drveniji kada je Benjamin Spahović, osoba "dobro poznata sarajevskoj policiji", terencem marke Porsche nanio povrede tinejdžeru, kojem se u trenutku pisanja ovog teksta bore za život, mi iznova, ali ovaj put poluglasno izgovaramo "Nikad više!"

Jer, sami pretpostavljamo da to neće biti posljednji slučaj u crnoj hronici bahatosti, obijesti, sile, koja, evo, Sarajevom i Bosnom sije strah, smrt i zločine.

Društvo koje svoje djecu od malih nogu uči nasilnim metodama, da budu bahati i opasni, da ih se boje, koje teži "izbrijanoj glavi", "brzoj lovi", "moćnom" autu i vezama koje zločincima garantiraju da će iznova i iznova čine zločine i ne odgovaraju, naprosto mora propasti. I treba da propadne!

Države postoje zbog toga da štite određene vrijednosti, na bazi takvih pretpostavljenih vrijednosti građani i prave "društveni ugovor", a "monopol nad nasiljem" treba da ima samo - demokratska i pravna država. Jer, kako primjećuje prof. dr. Nerzuk Ćurak, "monopol nad nasiljem se pojavljuje kao uvjet izgradnje dobrog društva".

Propast društva

Čini se da ko nas "monopol nad nasiljem" imaju otuđene skupine iz mraka, debelih dosjea, koje, očito, u prešutnom paktu s državom i vlašću, ili kao njihova produžena ruka, zloupotrebljavaju nasilje protiv građana Bosne i Hercegovine s ciljem zavođenje terora u kojima stradaju naša djeca.

Mračnih patologija je uvijek bilo i bit će, ali država i društvo moraju poslati odlučne poruke da takvo što neće biti tolerirano. Nažalost, od Denisa do dječaka, mladića za čiji se život danas molimo, svako na svoj način, bilo je i previše poruka da će nasilje i zločin proći nekažnjeno, da će pravda zakasniti ("zakašnjela pravda je gotova nepravda"), da će kazne neće biti destimulativne... I zlo se tako nastavlja.

Građani su poniženi, poraženi, uplašeni, a bijes kulja. On danas mora biti artikuliran i naći izraz u građanskom aktivizmu i snažnom pokretu (a ne uvijek korumpiranim i bahatim strančicama) koji će napraviti prvi korak kao ozdravljenu društva.

U procesima unutrašnjih i vanjskih ataka s ciljem konačne destrukcije države Bosne i Hercegovine, dešava se jednako opasni proces (nakon pljačke ekonomskih dobara) razaranja društva i svih društvenih vrijednosti. I bez jednog i bez drugog - mi naprosto srljamo u propast.

Je li vrijeme da zaista iskreno kažemo "Nikad više". I da na tome ustrajemo – svim sredstvima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije