Vanredni sastanak ministra Hurtića i predstavnika Sigurnih mreža BiH: Očekuju se konkretni zaključci

2
Radiosarajevo.ba
Vanredni sastanak ministra Hurtića i predstavnika Sigurnih mreža BiH: Očekuju se konkretni zaključci
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu, 16. augusta, bit će održan vanredni sastanak Ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića sa predstavnicama Sigurne mreže BiH, mreže nevladinih organizacija u okviru kojih djeluju sigurne kuće za žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Prisustvovat će Gordana Vidović („Budućnost” Modriča), Jasmina Mujezinović (“Fondacija lokalne demokratije” Sarajevo), Radmila Žigić (“Fondacija Lara” Bijeljina), Irma Šiljak (“Medica” Zenica), Amila Žikić (“Vive Žene” Tuzla), Aida Behram (“Žene sa Une” Bihać), Nada Golubović (“Udružene žene” Banja Luka) i Azra Hasanbegović (“Žena BiH” Mostar).

Doći će i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, a Samra Filipović-Hadžiabdić će, u svojstvu predsjedavajuće Odbora za praćenje provedbe i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u Bosni i Hercegovini, predsjedavati sastankom.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

U kontekstu nužnosti hitnog odgovora na pojave femicida, na sastanku će, pored razmjene informacija, biti govora o sistematskim mjerama. Cilj sastanka je isticanje neophodnosti koordinacije svih nivoa vlasti u provedbi Preporuka komiteta Vijeća Evrope za praćenje provedbe Istanbulske konvencije, a u svrhu efikasnije zaštite i prevencije rodno zasnovanog nasilja i femicida u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će biti doneseni i konkretni Zaključci koji će biti poslani na usvajanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a nakon sastanka će, u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine biti održana konferencija za štampu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije