Sastanak Udarne grupe: Prioritet rješavanje zaštite državne granice

A. B.
Sastanak Udarne grupe: Prioritet rješavanje zaštite državne granice
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U zgradi Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas su zvaničnici relevantnih institucija BiH i međunarodnih organizacija prisustvovali vanrednoj sjednici Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u našoj zemlji, a sve s ciljem što bržeg rješavanja problema vezanih za povećan broj migranata na području BiH.
 
Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, učestvovali rukovoditelji i dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija s razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. 
 
Učesnici sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definirala BiH kao i spremnosti institucija za riješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.
 
Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite državne granice, zatim unaprijeđenja  zakonske regulative u vezi postupanja sa tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.
 
Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja s migrantima, te učestvovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije,  sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu s međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.
 
Učesnici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH.
 
Podsjećamo, problemi su se javili nako što je Ministarstvo za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona( HNK)  u petak zaustavilo konvoj migranata u Konjicu na njihovom putu od Sarajeva do Izbjegličkog centra Salakovac kod Mostara.
 
Tužilaštvo nije znalo za izmještanje migranata, 21. maja vanredna sjednica
 
Današnjem sastanku u zgradi Tužilaštva BiH nije prisustvovao državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, a nakon čijih je poziva u petak upućenih prema državnom Tužilaštvu, u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA priveden i saslušan policijski komesar MUP-a HNK-a Ilija Lasić.
 
U petak se saopćenjem za javnost oglasilo i Tužilaštvo BiH u kojem je stajalo da ih nadležne institucije nisu informirale niti upoznale o donošenju Odluke o izmještanju migranata s područja Sarajeva, u Salakovac kod Mostara.
 
"Također, iako je v. d. glavnog tužioca predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, nije bila pozvana na održavanje Koordinacionog sastanka, koji je održan u ponedjeljak u Vijeću ministara BiH", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije