Migranti stigli u Izbjeglički centar Salakovac, nema dovoljno mjesta za sve

A. B.
Migranti stigli u Izbjeglički centar Salakovac, nema dovoljno mjesta za sve
Pet autobusa s migrantima koji su jutros krenuli iz Sarajeva prema Mostaru, u poslijepodnevnim satima su stigli u Izbjeglički centar Salakovac, potvrdio je za Radiosarajevo.ba upravnik centra Edin Denjo.

Denjo je kazao kako trenutno nema dovoljno mjesta za sve migrante, jer su od ranije određene osobe stekle status migranta te da je već postavljeno nekoliko šatora.

On je ovim putem pozvao organe vlasti da zajedno pokušaju riješiti ovaj problem. Migrante su ispred centra dočekale brojne policijske snage novinarske ekipe. U centru će biti smješteno oko 300 migranata, a još jučer je sve bilo spremno za njihov dolazak.

S obzirom na neuvjetnu situaciju koju su imali u parku preko puta Vijećnice u Sarajevu i spavanje pod otvorenim nebom, migranti će od sada u ovom izbjegličkom centru imati udobne i nove krevete, kupatilo, kuhinju i sve ostalo što im je potrebno za normalan život.

Naime, uz pomoć UNHCR-a, potpuno su obnovljena tri objekta sa sedam paviljona u ovom kompleksu, od pločica u kuhinji i kupatilu, do otvora i novog namještaja, kao i kuhinjskih i sanitarnih uređaja.

Izbjeglički centar Salakovac djeluje u okviru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a kako je pomenuto, sve ranije aktivnosti u vezi dolaska migranata su dogovorene jučer. Kapacitet centra je 296 mjesta.

Podsjećamo da je migrantima koji su jutros autobusima krenuli iz Sarajeva, oko 14 sati omogućen prolaz prema Izbjegličkom centru Salakovac, potvrđeno nam je ranije iz Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK-a).

Naime, policija im je dozvolila prolaz, a sve nakon pritiska javnosti i prebacivanja loptice da li je MUP HNK-a dobio obaviještenje da će migranti doći u Mostar ili ne. Migrantima, među kojima je značajan broj djece, pomagale su uglavnom humanitarne organizacije, kao i pojedini građani Sarajeva. Jutros su autobusi sa oko 250 migranata iz parka prekoputa Vijećnice u Sarajevu krenuli ka izbjegličkom centru Salakovac.

Kapacitet centra u Salakovcu je 296 mjesta i u potpunosti je opremljen za zbrinjavanje migranata.

Migranti se inače nalaze širom Bosne i Hercegovine, a prije nekoliko sedmica oni koji su se nalazili u glavnom gradu BiH formirali su i šatorsko naselje u blizini Gradske vijećnice, odnosno u samom srcu Sarajeva.

Također, širom zemlje nalazile su se i brojne druge grupe migranata, koje su u pojedinim gradovima formirale također improvizirana naselja, na što bosanskohercegovačke vlasti nisu imale odgovor. 

Ipak, i dalje su poražavajuće najave da bi u BiH sedmično moglo stizati oko 400 migranata, posebno tokom ljetnih mjeseci, a koje stižu iz pojedinih međunarodnih agencija. Podsjećamo da je također više od 100 migranata premješteno iz centra Velike Kladuše u kamp u prigradskom naselju Drmeljevo, gdje će imati vodu, toalet i struju, nakon što su općinske vlasti odlučile izmjestiti migrante iz gradskog parka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije