Sarajevski ZZO pojasnio: Šta se tačno događa s vakcinacijom u Zetri

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevski ZZO pojasnio: Šta se tačno događa s vakcinacijom u Zetri
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Treći dan vakcinacije ispred Zetre

Danas je nastavljena imunizacija građana starosne dobi 70 i više godina.

Osigurano je 6.750 doza Pfizer vakcina koje su stigle protekle sedmice putem COVAX i EU4HEALTH programa.

Kako smo ranije pisali, došlo je do nesporazuma o tome kada treba početi imunizacija, pa su građani ranije došli pred Zetru. 

Tim povodom oglasili su se iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koji navode da su se od ranih jutarnjih sati pojavile određene netačne informacije o pozivanju na vakcinaciju sugrađana, te radi ispravnog informisanja javnosti su dostavili slijedeće informacije:

"Tokom jučerašnjeg dana (17.05.2021.), našim sugrađanima starijim od 70 godina koji su se registrovali putem online aplikacije, putem Vibera su dostavljeni termini za vakcinaciju za današnji dan (18.05.2021).
Kako smo brzo uvidjeli da je određeni broj građana pozvan za vakcinaciju u jutarnjim satima (od 8 do 11), a kako je za danas vakcinacija ipak zakazana od 11h, svim tim sugrađanima smo dostavili dodatne tri poruke sa novim terminima vakcinacije u toku današnjeg dana.

Navedenim smo uspješno pomjerili termine jutarnje vakcinacije određenog dijela građana za popodnevne sate, a sve kako bi se održao red i planirani ritam vakcinacije.

Međutim, bez obzira na navedeno, neposrednom provjerom stanja na terenu od strane službenika Zavoda, utvrđeno je da se u jutarnjim satima ispred Zetre pojavio određeni broj naših sugrađana starije životne dobi koji su informisani putem sredstava javnog informisanja da danas opet počinje masovna vakcinacija, a koji nisu imali zakazan termin za vackinaciju danas, odnosno nisu ni pozvani na današnju vakcinaciju.

Pored navedenih, pojavio se i određeni broj građana čija vakcinacija je bila predviđena za prošli četvrtak i petak, a koji uslijed tadašnjeg nedostatka vakcina nisu vakcinisani. U razloge ovakvog popusta, te odgovornosti u organizaciji ne želimo uklaziti. Niti jedna od navedenih grupa nije bila predviđena niti pozvana za vakcinaciju danas.

Smatramo krajnje nekorektnim davanje netačnih izjava pojedinih odgovornih osoba u procesu vakcinacije, čiji zadatak bi prije svega trebao biti blagovremeno obezbjeđivanje vakcina u Zetri, održavanje reda priroriteta u vacknaciji prema utvrđenim epidemiološkim prioritetima i uredna evidencija upotrebe i potrošnje vakcina, a zbog čijih propusta je nedavno i uzburkana javnost u Kantonu Sarajevo.

Ljubazno molimo sve naše sugrađane da se registruju za vakcinaciju putem online aplikacije koja je dostupna na web stranici na linku evakcina-registracija.ezoblak.ba

Navedeni način je zasigurno najbolji i najbrži način da se naši sugrađani vakcinišu kada njihova starosna grupa bude na redu za vakcinaciju, svakako imajući u vidu utvrđene epidemiološke prioritete", saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije