UŽIVO: Rudari ostaju ispred zgrade Vlade - njihovi zahtjevi nisu prihvaćeni

15
Radiosarajevo.ba
UŽIVO: Rudari ostaju ispred zgrade Vlade - njihovi zahtjevi nisu prihvaćeni
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rudari u Sarajevu zapalili vatru

Radnici sedam rudnika u Federaciji BiH (FBiH) koji posluju u okviru federalne "Elektroprivrede" održat će danas u Sarajevu protest jer su nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku. 

Na protestu ispred zgrade Vlade FBiH tražit će se stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne "Elektroprivrede" i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari će zatražiti i utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Dan kada se na Grbavici igrala najtužnija utakmica: Kako je Csuhay slomio plava srca

Dan kada se na Grbavici igrala najtužnija utakmica: Kako je Csuhay slomio plava srca

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Protest je zakazan u 11 sati, a zbog njegovog održavanja bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

02:45

Rudari su i dalje ispred zgrade Vlade. 

Kažu da tu ostaju do daljnjeg.

02:31

Na sastanku u zgradi Vlade Federacije nije udovoljeno zahtjevima rudara. Odlučeno je tek da će se formirati pregovarački tim.

"Želio sam čuti šta je tačan problem i, nažalost, nisam dobio odgovor. Stoga smo formirali pregovaračku grupu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem", kazao je Fadil Novalić na kraju sastanka.

02:15

Okončan je sastanak u zgradi Vlade FBiH.

Očekuje se izjava premijera Fadila Novalića.

00:56

U toku je hitni sastanak u zgradi Vlade FBiH, dok rudari ispred uzvikuju: "Lopovi, lopovi!".

Sastanku, osim Novalića, prisustvuje i nekoliko ministara iz Vlade FBiH te predstavnici Elektroprivrede.

23:58

Fadil Novalić je sletio u Sarajevo.

Potvrdio je to porukom na Facebooku, kao i da će sastanak biti održan.

Podsjećamo, predstavnici rudara odbili su da dođu na ovaj sastanak.

23:19

U ponoć je zakazan hitan sastanak koji je organizirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić povodom protesta i zahtjeva rudara.

Na sastanku će prisustvovati svi ministri Vlade FBIH, direktor Elektroprivrede BiH kao i resorni ministar Nermin Džindić.

Poziv na sastanak dobili su i članovi sindikata rudara.

22:15

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH večeras se vraća u Sarajevo te je sazvao hitan sastanak koji će biti održan u zgradi Vlade.

Prema informacijama portala Radiosarajevo.ba, Novalić će večeras u 23:30 sati sletjeti avionom u Sarajevo.

Na sastanak, koji je sazvan u ponoć, pozvani su članovi Federalne vlade, predstavnici Elektroprivrede BiH, kao i direktori rudnika u FBiH, predstavnici sindikata te ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

21:40

Također, naš reporter nam javlja kako je riječ o rudaru iz Zenice kojem je danas pozlilo.

Nije poznato njegovo trenutno zdravstveno stanje.

21:30

Naš reporter nam javlja kako je jednom od rudara prilikom protesta pozlilo.

Njemu je pomoć ukazala ekipa Hitne pomoći Sarajevo.

20:25

Članovi popularnog benda Dubioza kolektiv dolaze na proteste sutra u glavni grad BiH, proučili su putem svoje Facebook stranice.

20:13

Nekolicina građana Sarajeva je okupljenim rudarima donijela čaj i hranu kao znak solidarnosti.

Zaista, divna gesta naših sugrađana.

19:50

Poručili su da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Napomenimo i kako je u glavnom bh. gradu temperatura trenutno pet stepeni, dok se očekuje da će tokom noći pasti do minus jedan stepen.

19:00

Pojedini rudari će i definitino noć provesti pod otvorenim nebom.

18:38

"Politika Fadila Novalića i Nermina Džindića večeras je kulminirala pred zgradom Vlade FBiH. Ona je rezultat je višegodišnjeg izrabljivanja rudara u korist Vlade FBiH, rukovodstva Politika Fadila Novalića i Nermina Džindića večeras je kulminirala pred zgradom Vlade FBiH. Ona je rezultat je višegodišnjeg izrabljivanja rudara u korist Vlade FBiH, rukovodstva Elektroprivrede i uprava rudnika – tog bermudskog trougla za nestanak rudara. Sada kada je sistem postao potpuno neodrživ, jedina Vladina strategija restrukturiranja rudnika jeste njihovo zatvaranje kroz gašenje života rudara", između ostalog su u saopštenju poručili iz Naše stranke.

Rudari u Sarajevu zapalili vatru - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Rudari u Sarajevu zapalili vatru

18:20

Rudari se i dalje, unatoč upozorenju policije, nalaze ispred zgrade Vlade FBiH, uporni u svojim zahtjevima.

17:55

"Dio rudara će otići kućama, a dio će ostati ovdje sve dok traženi zahtjevi ne budu ispunjeni", izjavio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara.

Ispred zgrade se nalazi oko 500 rudara, a cesta je i dalje blokirana.

 

17:45

Nakon što je Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije danas na protestima rudara u Sarajevu izjavio da rudari imaju odobrenje do 18 sati da se mirno raziđu, a da je onda sve u rukama Kantona Sarajevo koji treba preuzeti odgovornost i raščistiti saobraćajnicu koja je blokirana, pitali smo za komentar i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Policija Kantona Sarajevo poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi osiguranja današnjeg mirnog protesta, te će tako, shodno zakonskim nadležnostima, nastaviti sa aktivnostima na osiguranju istog i preusmjeravati saobraćaj na alternativne pravce dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje saobraćaja ulicom Hamdije Ćemerlića, pored zgrade Vlade FBiH", naveli su iz policije za portal Radiosarajevo.ba.

 
17:24

Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman, poručio je u kratkom obraćanju novinarima kako do sukoba između policije u demonstranata neće doći.

17:15

Određeni broj rudara se razišao, ali se ispred zgrade Vlade FBiH i dalje nalazi nekoliko njih koji su poručili da nigdje ne idu.

17:00

Zoran Čegar je poručio prisutnima da se moraju razići do 18 sati.

16:53

Pojedini rudari su u blizini zgrade Vlade FBiH postavili nadstrešnjice kako bi noć proveli pod vedrim nebom.

 

16:36

Okupljeni rudari su na dvije lokacije ispred zgrade Vlade FBiH zapalili vatru kako bi se ugrijali.

Prema njihovim najavama, oni bi ovdje trebali provesti cijelu noć.

16:00

Pogledajte šta se trenutno dešava ispred zgrade Vlade FBiH.

15:50

Okupljeni rudari su odlučili zaigrati kolo kako bi se makar malo opustili i zagrijali na niskoj temperaturi koja vlada u Sarajevu.

15:24

Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Dževad Hadžić u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predložio je u nastavku 14. sjednice od rukovodstva Doma naroda da se taj Dom odredi prema današnjim protestima rudara ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Međutim, predsjedavajući federalnog Doma naroda Tomislav Martinović je odbio Hadžićev prijedlog.

"Na početku sjednice zatražio sam da se Dom naroda očituje o današnjoj situaciji i protestu rudara ispred zgrade Vlade FBiH, međutim, predsjedavajući Doma mi je oduzeo riječ, uz opravdanje da Dom naroda ne treba danas da raspravlja o tome", između ostalog je kazao Hadžić. 

15:21

Vlada Tuzlanskog kantona pružila je podršku rudarima u njihovim protestima. 

"Upućujemo na snažan socijalni dijalog, bez kojeg nema islaska iz ove krize, dajući podršku svakoj strategiji restruktiranja rudnika koja ide u susret rješenju 'rudarskog pitanja'", navodi se u pismu podrške Vlade TK.

14:47

Načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije Zoran Čegar stavio je šljem na glavu u znak podrške rudarima.

Taj potez izazvao je oduševljenje među prisutnima na protestima.

Podsjetimo, u ovim trenucima situacija ispred zgrade Vlade FBiH se smirila. Rudari su u nekoliko navrata u posljednjih sat vremena uzvikivali 'lopovi, lopovi' i 'izađite napolje'. 

Ipak, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić ranije je za portal Radiosarajevo.ba kazao kako nema namjeru ponovo izlaziti pred rudare već im predlaže da sjednu za stol i dogovaraju se.  

 

14:02

Rudari ponovo zvižde i uzvikuju 'lopovi, lopovi'. Osim toga, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u ovim momentima nema značajnijih dešavanja.

13:50

Situacija je trrenutno nešto mirnija ispred zgrade Vlade Federacije. 

12:46

Pjesma Dubioza kolektiva "Kažu" trenutno se pjeva među rudarima ispred zgrade Vlade Federacije BiH. 

12:30

"Mi smo toliko u ovim pregovorima... Zna se kako i na koji način se izađe i obrati se ljudima. Rudar je danas u ovoj državi na posljednjem mjestu. Mi smo uvijek bili tu da spasilo i izgradimo državu. Sada smo teret. Danas smo pokazali da svi rudari isto misle. Sindikat više nema nikakvu ulogu u smislu da može pregovarati. Vidjeli ste da nam rudari nisu dali da pregovaramo. Ako hoće ministar može izaći i reći nam da su naši uslovi ispunjeni. To se tako radi. Neko je dozvolio da ovoliko naroda danas izađe. Mi nemamo kud, mi se kući ne možemo vratiti. Naše porodice dolaze ovdje. Automobili i autobusi su krenuli. Imam tu informaciju".

"Rudar traži samo dvije stvari. Da mu obezbijedite uslove za rad i da mu platite. Mi smo ginuli i borili se za ovu državu. Nama ovakva država ne treba. Mi nećemo dozvoliti da nam namećete odluke koje nisu u skladu ni sa čim."

"Svaki minut odlaganja rješenja problema je teško kontrolisati ove ljude. Gospodo, usvojite naše zahtjeve i pustite nas da idemo kući", kazao je Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

12:01

"Izlazite lopovi", uzvikuju sada rudari.

 

11:56

"Dotakli smo dno dna. Za 550 KM idemo u zemlju. Nikada ovakva situacija nije bila, a ja sam od 97. godine u rudniku. Mi nemamo kud kući, mi ćemo noćiti ovdje ako treba. Ovo nam je zadnja nada. Nama je došlo da uzmemo špagu i objesimo se. Želimo minimalnu platu od 1.000 KM. Mi nemamo kud ispod toga", kaže jedan od rudara pa dodaje:

"Da kamenje prodajemo skuplje bismo ga prodali. Mi ćemo ovdje biti dok se nešto ne riješi".

"Ovo što se do sada ulagalo u rudnike je minimalno. To je na kašićicu", dodao je.

11:51

Situacija se sada malo smirila. 

11:49

Rudari trenutno u jedan glas pjevaju "Bosnom behar probeharao". 

11:48

"Izgledalo je kao da mi želimo jesti ljude. Nema potrebe da se boji ministar. Ništa mu se neće desiti. Mi smo pošteni ljudi. Mi smo ginuli za ovu državu, ne treba nikoga čuvati od nas", kazao je jedan od rudara nakon što je odbijen razgovor sa ministrom kojeg su doveli brojni specijalci.  

11:45

Ministar Džindić se vratio u zgradu Vlade FBiH. 

11:44

Nermin Džindić je uz pratnju brojnih specijalaca izašao pred rudare. Rudari su bili bijesni jer su brojni specijalci pratili ministra pa nisu željeli da razgovaraju s njim. "Šta će ti policajci", uzvikivali su rudari.  

11:39

Rudari su upravo pustili pjesmu Safeta Isovića 'Nigdje zore'. 

"Nigdje zore ni bijela dana, ni danice da pomoli lice. Istom zora sa istoka rudi, siv se soko pod čadorom budi", dio je teksta ove pjesme.  

11:32

"Izađi ti", uzvikuju rudari aludirajući na to da bi ministar Džindić trebao sići i razgovarati s njima umjesto da delegacija rudara uđe u zgradu Vlade FBiH. 

11:30

Rudari su u ovim momentima izuzetno emotivni i očigledno im je došlo 'pet do 12' pa ne žele pristati ni na kakav kompromis sa Vladom Federacije BiH jer su očigledno izgubili povjerenje u njihova obećanja.  

11:27

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ne želi ući u zgradu Vlade FBiH na pregovore sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Umjesto toga, rudari pozivaju ministra da izađe ispred i razgovara s njima.  

11:18

11:18

U toku je intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

11:10

Rudari su zapalili baklje, dok ulicom odjekuje 'lopovi, lopovi'!

11:00

Počeo je protest rudara u Sarajevu.

10:50

Sve više rudara pristiže ispred zgrade Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije